više od 40 okruga oslobođeno

Zelenski: Deseci ukrajinskih zastava podignuti oko Hersona

11.11.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Ukrajinske snage ponovno su zauzele više od 40 okruga oko grada Hersona dok se ruske snage povlače, rekao je u četvrtak navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

"Broj ukrajinskih zastava vraćenih na svoje pravo mjesto u sklopu obrambene operacije već se broji u desecima", rekao je u svojoj redovitoj večernjoj videoporuci. Upozorio je da su ruske snage za sobom ostavile "tisuće neeksplodiranih bombi i streljiva".

Oko 170.000 četvornih kilometara zemlje prekriveno je minama, rekao je. U četvrtak navečer bilo je naznaka da se ukrajinske snage približavaju gradu Hersonu, luci na ušću rijeke Dnjepar, rekao je ukrajinski vojni analitičar i medijski komentator, a prenosi agencija Reuters.

Trebat će najmanje tjedan dana da se Rusija povuče iz grada Hersona, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu Reutersu u četvrtak. Rusija još uvijek ima 40.000 vojnika u regiji i obavještajni podaci pokazuju da su njezine snage ostale u i oko grada, rekao je Reznikov.

Rusija je u srijedu objavila da će se povući sa zapadne obale Dnjepra kod Hersona, jedine regionalne prijestolnice koju je Moskva osvojila od invazije na Ukrajinu u veljači. Povlačenje bi bilo treći put da je manja ukrajinska vojska potisnula Ruse, koji su u ožujku na sjeveru bili spriječeni da zauzmu glavni grad Kijev.

Zatim su u rujnu ukrajinske snage izbacile ruske okupacijske snage iz sjeveroistočne regije Harkiv. Pokrajina Herson jedna je od četiri ukrajinske regije koje je ruski predsjednik Vladimir Putin anektirao krajem rujna što je većina zemalja osudila kao ilegalno.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je vijest o ruskom povlačenju u srijedu, ali je u četvrtak umanjio očekivanja skorog rješenja rata. "Ne mislim da će sukob biti riješen... dok Putin ne ode iz Ukrajine", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Grad Herson u dometu je ukrajinskog topništva, a najbliže ukrajinske izviđačke patrole na manje su od 18 km od grada, rekao je ukrajinski vojni analitičar Jurij Butusov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. “Ukrajinske snage pokušavaju se probiti u Herson slijedeći neprijatelja koji se povlači”, rekao je. "Na području riječnih prijelaza, gdje su koncentrirane ruske snage, izbijaju vatreni okršaji."

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Reuters nije uspio provjeriti izvješća s bojnog polja. Glavni stožer Ukrajine rekao je, bez objavljivanja detalja, da se ofenzivne akcije u smjeru Hersona nastavljaju. Vojni stručnjaci i pirotehničari ušli su u područja koja su napustile ruske snage kako bi ih očistili od tisuća neeksplodiranih nagaznih mina i ubojnih sredstava koje su ostavili za sobom.

Guverner regije Jaroslav Janušević, kojeg je imenovala Ukrajina, rekao je na Telegramu da su ruske snage "otuđile državnu imovinu, oštetile dalekovode i željele ostaviti zamke za sobom". Mikhajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, rekao je da Rusija želi pretvoriti Herson u "grad smrti", minirajući sve, od stanova do kanalizacije i planirajući granatirati grad s druge strane rijeke.

Povlačenje iz Hersona oslobodilo bi snage obje strane da se bore negdje drugdje, rekli su vojni analitičari, a nema znakova da je Moskva završila s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" protiv svog prozapadnog susjeda. "Ovo je definitivno prekretnica, ali to ne znači da je Rusija izgubila ili da je Ukrajina pobijedila", rekao je Ben Barry, viši suradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu. Rusija je još uvijek sposobna za novu ofenzivu ili protunapade, rekao je. "Prerano je otpisati ih."