POBUNA ZBOG HVARA

Zeleni traže moratorij na golf po otocima

07.06.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Planirana gradnja golf igrališta u Starom Gradu na otoku Hvaru izazvala je burne reakcije u javnosti, u političkim strankama i ekološkim udrugama. Najoštrije se dosad gradnji golf igrališta na rtu Kabal usprotivila gradonačelnica Starog Grada Đurđica Plančić, a tome se pridružila i stranka Zelena lista

Gradnja i održavanje golf igrališta u neposrednoj blizini mora izravno ugrožava biološku raznolikost na kopnu, ali i na moru.

Sustav održavanja takvih terena traži potrošnju velikih količina umjetnih gnojiva i opasnih zaštitnih sredstava koji će kroz porozno vapnenačko tlo sigurno dospjeti u more.

Važno je istaknuti i da održavanje takvih terena podrazumijeva potrošnju velike količine pitke vode koje Hvar, ali i drugi jadranski otoci nemaju ili imaju vrlo ograničene resurse.

Velika šteta bi se nanijela i uništavanjem velikih površina jadranske makije koja je prirodno stanište mnogih vrsta ptica, gmazova i kukaca, pa bi se time dodatno smanjila relativno oskudna bioraznolikost otočne flore i faune.

Sve su to razlozi zbog kojih je i Zelena lista Splitsko-dalmatinske županije uputila apel Vladi da uspostavi moratorij na gradnju golf igrališta na jadranskim otocima.

Isto tako, oni daju punu podršku gradonačelnici Starog Grada Đurđici Plančić koja se usprotivila tom planu usprkos odluci gradskih vijećnika.

Područje oko rta Kabal na Hvaru je inače nenastanjen predio na sjeverozapadnoj strani otoka i pripada Starom Gradu. Radi se o velikoj površini obrasloj makijom relativno nepristupačnim netaknutim uvalama i strmim stijenama u akvatoriju koji je popularan među nautičarima.