NEZAŠTIĆEN OKOLIŠ

Zeleni forum: Na velika vrata uvodi se privatizacija javnog pomorskog dobra

12.10.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Udruge okupljene u Zeleni Forum, mrežu nevladinih okolišnih organizacija Republike Hrvatske, ocijenile su u srijedu da nacrt Zakona o pomorskom dobru "na velika vrata" uvodi privatizaciju javnog pomorskog dobra.

Također, kažu, omogućuje isključivanje javnosti iz korištenja pomorskog dobra koje je do sada bilo dobro opće uporabe.

"Apeliramo da se hitno mora zaustaviti pretjerana eksploatacija pomorskog dobra i da će ovakav nacrt Zakona za posljedicu imati nastavak trenda preizgrađenosti obale i pomorskog dobra kao i trenda nasipavanja pomorskog dobra koje nesporno uzrokuje nepovratnu štetu morskom okolišu i našem prirodnom krajobrazu", priopćili su.

"More je ekonomski vrlo važan resurs, ali samo zaštićen, zdrav i vitalan morski ekosustav može doprinijeti daljnjem ekonomskom kao i održivom razvoju. Učinkovito upravljanje resursima, uz očuvanje bioraznolikosti morskih ekosustava, okosnica je održivog razvoja svake moderne primorske zemlje", poručili su iz Zelenog foruma.

Nacrt novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, što ga izrađuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, izazvao je buru u javnosti zato što, kako navode iz Zelenog foruma, "potiče privatizaciju pomorskog dobra na način da pretpostavlja mogućnost: ograničavanja opće upotrebe plaža pod koncesijom, ograđivanje pomorskog dobra i drugo onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra sa ili bez naplate korištenja, gradnju u okviru koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra (do sada je gradnja na pomorskom dobru, mimo luka, bila moguća u kontekstu infrastrukture i građevine od javnog interesa) i nasipavanje plaža".

"Najveća nelogičnost samog prijedloga zakona jest forsiranje privatizacije pomorskog dobra i apsolutno ignoriranje obveze poštivanja principa zaštite okoliša u cijelom predloženom tekstu prijedloga ovog akta, ali usudili bismo se reći i na konceptualnoj razini predlagatelja teksta. Ignorirati potrebu zaštite mora i obale, a isticati aspekte korištenja vraća nas unazad u povijest sigurnih 20, ako ne i više, godina", ustvrdili su iz Zelenog foruma.

Budući da je, kako tvrde, zaštita okoliša marginalizirana "kako u stručnostima osoba koje čine radnu skupinu, tako i u samom prijedlogu Zakona", udruge okupljene u Zeleni forum poslale su očitovanje relevantnim državnim tijelima i uputile zahtjev za uključenjem predstavnica Zelenog foruma u Radnu skupinu.