otvoreno pismo vladi

Pokret otoka upozorio: Novim zakonom potencijalno bi se mogao naplaćivati ulazak na plaže

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2022 13:52
  • Objavljeno 16.08.2022 u 12:44
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Udruga Pokret otoka upozorila je u utorak da se prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje pa čak i potencijalnu naplatu ulaska na plaže zbog čega su poslali otvoreno pismo Vladi

Nezadovoljni predloženim zakonskim rješenjem u kojeg su po njihovim riječima imali uvid poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru, upozorivši da su dijelovi zakona nedopustivi.

Poručili su da su uvidom u novi prijedlog izuzetno zabrinuti za potencijalno ograničavanje korištenja pomorskog dobra, posebice dijela koji se odnosi na morske plaže, njegovog ograđivanja te naplate koja bi ugrozila pravo građana na korištenje morskih plaža i pomorskog dobra. Pokret napominje da nisu uključeni u formiranje novog zakonskog prijedloga iako se stalno zalažu za očuvanje pomorskog dobra i njegove javne upotrebe, posebice po pitanju morskih plaža.

Upozoravaju da svako ograničavanje pristupa moru i pomorskom dobru predstavlja ugrožavanje ljudskih prava te će, kako navode prouzrokovati niz negodovanja građana, javnih otpora i prosvjeda, što će dugoročno narušiti odnose u zajednici i investicijski potencijal na obali i otocima.

Javnim istupom žele ukazati na potencijalnu štetnost trenutnog prijedloga kako bi se navrijeme zaštitilo pravo javnog korištenja pomorskog dobra.

  • +15
  • +12

Plaža u Makarskoj

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!