JURICA SAVJETUJE

Zeleni čaj

20.09.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Blagodati zelenog čaja su višestruke, a osim onih za koje ste možda već čuli, otkrivamo vam još nekoliko trikova sa zelenim čajem u glavnoj ulozi

Čujte i počujte! U vaš je grad došao novi čudotvorni napitak! On liječi svijetu sve poznate bolesti, a i više. Imate problema sa srcem, bole vas pluća ili patite od masne krvi? Ili vam je tlak toliko visok da se osjećate kao da ste već na nebu i to ne onom sedmom? Želite li izgledati lijepo, mršavo i spremno za brak? Vadite novčanike i mašite novčanicama (jer mukte i na kredit dalje ne ide), dograbite si bocu magičnog zelenog napitka!

Na sreću je vrijeme vašara i prodaje iz kočija davno završilo, a mi smo sve pametniji (čitaj: informiraniji) pa znamo da takvi bizarni napici te sirupi ne postoje, odnosno postoji jedan koji je vrlo blizu gore spomenutim tvrdnjama, a prema kineskoj legendi, datira čak iz 2737 god. prije Krista – Zeleni čaj.


Sad ću vas nakratko zagnjaviti blagodatima i napomenuti da taj čaj blagotvorno djeluje na:
• Smanjivanje krvnog tlaka. Angiotenzin 2 (pepticid koji djeluje kao vazokonstriktor, tj. sužava krvne žile) se potiskuje redovitom konzumacijom.
• Snižavanje krvnog šećera. Polifenoli i polisaharidi iz lišća smanjuju šećer u krvi.
• Antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju stvaranje plaka na zubima, ubijaju bakterije, smanjuju upale, usporavaju i smanjuju rast kancerogenih stanica, ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.

Danas vam donosim dvije, meni najdraže, vrste japanskog zelenog čaja – Sencha (Senča) i Hojicha (Hogiča).

Razlika između japanskih i kineskih zelenih čajeva leži u procesu izrade – japanski čajevi se odmah po branju pare do 20 sekundi da bi se spriječila oksidacija listova, dok se oni kineski prže. Okus japanskih može biti gorči, nerijetko okusa po travi, ako ga se pije čistog. Moram priznati da mi je trebalo poprilično vremena naviknuti se na zeleni čaj bez dodataka, a i dan danas ga ponekad pijem zaslađenog ili s dodatkom začina. Japanski čaj se i po pakiranju razlikuje od ostalih – pakira se u vakumske vrećice od folije te vam stoga preporučujem da ga držite na suhom i hladnom u hermetički zatvorenoj posudi. Ako nemate takvu posudu, lišće ubacite u manju plastičnu vrećicu za hladnjak, dobro je svežite i potom stavite u tamnu posudu.

Sencha
Sencha – tradicionalni i najpopularniji čaj u Japanu. Jakog je slatkasto-gorkog okusa. Zavisno od sezona i kvalitete uroda, aroma varira od jake biljne,pomalo poput algi, do nježne cvjetne arome. Bere se početkom proljeća uz slavlje tijekom prve berbe. Za razliku od Gyokuro zelenog čaja, uzgaja se na suncu te po branju pari i zatim prolazi dvostruko sušenje i trostruko rolanje. Komadi stabljike se ručno odvajaju (koriste se za Bancha čaj, koji je lošije kvalitete), a listovi spremni za čaj dobivaju igličast oblik i lagano se sjaje.
Kuhajte ga isključivo u filtriranoj ili mekanijoj vodi i pazite da temperatura ne prelazi 75 stupnjeva Celzijevih – ostavite proključalu vodu da odstoji nekoliko minuta. Viša temperatura stvara opor okus. Jedna žličica Senche je dostatna za 230-350ml vode. Držite listove u vodi minutu do dvije; što duže stoji, to je gorči. Slobodno napravite dvije ili čak tri šalice čaja s već upotrijebljenim lišćem, ali tada produžite vrijeme namakanja lišća. Odlično ide uz poslastice, naročito uz jaku tamnu čokoladu.

Hojicha
Hojicha – popularan je zbog smanjene količine kofeina. Naime, dobiva se prženjem Bancha (ponekad se koristi Sencha) čaja u porculanskoj posudi nad ugljenom čime se postiže crveno-smeđa nijansa i gubi postotak kofeina te tanina. Okus je lagano orašast i blag. Poslužuje se uvečer i odličan je uz obroke. Radi se isto kao i Sencha, samo pri većoj temperaturi, oko 90 stupnjeva.

Svakako bih vam preporučio da ih pijete nezaslađene, a uvijek možete dodati par kapi limuna ili nekog drugog citrusa. Odat ću vam i sushi tajnu... Gorčina zelenog čaja tamani bakterije i otrov koji proizvode te se kod jedenja sirove ribe uvijek pije kao prevencija trovanja hranom. A i paše jer neutralizira okus hrane pa se u svakom sljedećem jelu uživa bez okusa prethodnog.

Nekoliko savjeta

• lišće upotrebljavano za čaj možete upotrijebiti kao dodatni začin u salati. Ja ga nasjeckam i stavim vrlo malo u jako začinjene salate – daje zanimljivu notu.
• Lišće umotanu u gazu opušta tijelo i čini dobro koži u toploj kupki. Može zaflekati ručnike pa pripazite.
• Trudnice bi trebale grickati lišće Senche kod jutarnje mučnine.
• Žvačite listove čaja da bi ih omekšali i potom ih stavite na manje posjekotine. Tanin je dobar dezinfektant.
• Tri šalice čaja donose C vitamina kao jedna jabuka.
• Nakon upotrebe, lišće posušite i umotajte u gazu ili drugi tanki materijal. Izvući će neugodne mirise iz hladnjaka ili ormara. S vremena na vrijeme ih pažljivo prepržite da se reaktiviraju. Pazite da ne izgore. Ovo me uvijek nanovo oduševljava i uvijek imam smotuljak u hladnjaku.
• Pelenski osip ili dekubitus se liječe apliciranjem kompresa namočenih u mlačnom zelenom čaju.
• Listovi biljaka će se proljepšati ako lišće zelenog čaja ocijedite i potom zasadite kao gnojivo uz korijen. Benjamin ficcus me upravo zahvalno i blistavo gleda iz kuta sobe i šalje pozdrave... :)