PROSVJED PRED SKUPŠTINOM EBRD-A

Zelena akcija: 'Ugljen? Hvala, ne!'

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 15:39
  • Objavljeno 14.05.2010 u 14:33
zelena akcija prosvjed

zelena akcija prosvjed

Izvor: Cropix / Autor: Foto: Miso Lisanin / CROPIX

Performansom pred zagrebačkim HNK, aktivisti Zelene akcije i međunarodne mreže Bankwatch upozorili su na štetne investicije Europske banke za obnovu i razvoj koje potiču eksploataciju i korištenje ugljena kao energenta

Paralelno s održavanjem godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu, aktivisti su, odjeveni u rudarske kostime i noseći crne balone s natpisom CO2 upozorili da ulaganja u ugljen kao energent nisu u skladu s održivim razvojem i sa strateškim ciljem Banke – borbom protiv klimatskih promjena.

Pod parolom 'Ugljen? Hvala, ne!', upozorili su da izgaranje ugljena, pored negativnih utjecaja na klimu, uzrokuje čitav niz zdravstvenih problema i ozbiljnih onečišćenja okoliša.

Toni Vidan iz Zelene akcije istaknuo je da traže od EBRD-a da se pridržava svojih ciljeva i da ih pojasni hrvatskoj Vladi koja želi poticati izgradnju termoelektrana i hidroelektrana.

'Prateći trendove privatnih investicija i uvažavajući ozbiljnost klimatskih promjena, EBRD je u vlastitu nacionalnu strategiju uvrstila financiranje obnovljivih izvora energije i projekata energetske učinkovitosti kao ključne prioritete za Hrvatsku. Tražimo od EBRD-a provođenje tih strateških prioriteta, a ne financiranje projekata koji uključuju korištenje ugljena', rekao je Vidan.

Kao problem naveo je i podatak da je u proteklih nekoliko godina Europska banka na više načina promovirala korištenje ugljena u Rusiji, Kazahstanu, Rumunjskoj i Mongoliji, da planiraju nova ulaganja u Ukrajini, Srednjoj Aziji i jugoistočnoj Europi, a u srpnju će donijeti konačnu odluku o kreditiranju slovenske termoelektrane na ugljen Šoštanj u iznosu od oko 150 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi