VRATITI U PRETHODNO STANJE

Zelena akcija: Slastičarnica Zagreb mora ponovno posaditi posječeno stablo

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 21.06.2016 19:38
  • Objavljeno 21.06.2016 u 19:38
STABLO

STABLO

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Nakon što je početkom mjeseca zbog proširenja terase slastičarnice Zagreb u Masarykovoj ulici posječeno stablo, Zelena akcija dobila je odgovor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode

'Uvidom u stanje na terenu konstatirano je da je posječeno jedno stablo gledičije (Gleditsia triacanthos), koje je bilo locirano kao središnje u drvorednom nizu od tri stabla. Preostala dva stabla radikalno su orezana i to u tijeku vegetacije', stoji u odgovoru koji potpisuje Silvije Novak, pročelnik gradskog zavoda.

U odgovoru na više prijava, zavod je konstatirao da je stablo posječeno bez njihovog odobrenja na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro - Povijesna urbana cijelina Grad Zagreb.

'Na temelju svega iznešenoga, molimo vas da u okviru svoje nadležnosti provedete postupak za povrat predmetne površine u prvobitno stanje sadnjom zamjenske alejne sadnice iste vrste. Sadnica mora biti minimalne visine 5 m i opsega debla oko 22 cm, zdrave, vitalne, pravilne provodnice, dobro razvijene i simetrične krošnje te zdrave i pravilno razvijene korijenove mreže. Sadni materijal mora biti s odgovarajućim certifikatom zdravstvene ispravnosti, kvalitete, vrste, porijekla i proizvođača. Navedene radove može izvršiti samo ovlaštena pravna ili fizička osoba koja posjeduje dopuštenje Ministarstva kulture za izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru-izvođenje radova na uređenju zelenih površina', stoji u odgovoru zavoda.

Sječu stabla zavodu je prijavila Zelena akcija. 'Posječeno stablo u Masarykovoj ulici zbog terase slastičarnice Zagreb smatramo skandaloznom, a odluku gradskih tijela da se tako nešto odobri direktnim i sramotnim pogodovanjem privatnom interesu na štetu Zagreba. Podnijeli smo prijavu Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode koji nije izdao odobrenje za uklanjanje stabla i zatražili smo povrat stabla na isto mjesto', kažu u Zelenoj akciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!