prosvjedovali ispred sabora

Zelena akcija protiv LNG-a: 'Akcija! Jadransko more na samo 99 godina'

19.04.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Nedopustivo je donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG, jer mu je svrha ubrzati provedbu tog okolišno neprihvatljivog i ekonomski neisplativog projekta 'za prodaju pomorskog dobra na 99 godina po hitnom postupku', poručila je Zelena akcija (ZA) u četvrtak na prosvjedu ispred Hrvatskog sabora

Zelena akcija organizirala je prosvjednu akciju u povodu početka javnog savjetovanja o prijedlogu Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, upozoravajući da se time želi ubrzati realizacija štetnog projekta, bez javne rasprave i uz protivljenje lokalne zajednice i njezine vlasti.

Aktivisti tvrde da je jedini cilj zakona skratiti postupke predviđene propisima za koncesioniranje.

Držeći transparente 'Akcija! Jadransko more na samo 99 godina' i 'Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku' upozorili su na problematičnost zakona i pozvali građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja.

  • +6
Prosvjed Zelene akcije protiv LNG-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Marija Mileta iz Zelene akcije upozorila je kako je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina, a nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja.

'Vlada gura zakon u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu i parlamentarnu raspravu i očitovanja drugih tijela državne uprave', istaknula je.

Aktivisti su poručili da nema pravne podloge za donošenje zakona bez široke javne i stručne rasprave, te su izrazili sumnju da se opet pogoduje jednom investitoru.