REZANJE TROŠKOVA

Zdravstvu 1,7 milijardi kuna manje

10.12.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader potvrdio je da će Vlada amandmanima na prijedlog proračuna za 2009. za 1,7 milijardi kuna smanjiti planirane troškove zdravstva

'Reforma zdravstva ide u punom opsegu, naravno da će se dio toga prebaciti i na iduće godine, neće se sve ove godine riješiti', rekao je Sanader novinarima u Saboru, te objasnio da će se 900 milijuna kuna za dugove HZZO-a namaknuti već do kraja ove godine, a da je prostor za uštedu ostalih 800 milijuna iznimnom umješnošću pronašao ministar zdravstva Darko Milinović.

Milinović je, pak, objasnio da je taj novac uzeo s nekoliko projekata u bolnici na Jordanovcu, u Traumatološkoj bolnici te forenzičkom centru u Vrapču.

Amandmane na proračun Vlada bi Saboru trebala dostaviti do ponedjeljka, kada će se glasovati o proračunu.

Odbacio je nagađanja da će Vlada sufinancirati izgradnju centra za krizna stanja, koju najavljuje zagrebačko Gradsko poglavarstvo.

Kazao je kako je tu ideju na jednom sastanku u Vladi iznio jedan suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "Mi smo se na to nasmijali i mislim da je to bio dovoljan komentar", rekao je Sanader.

Potvrdio je da se njemu i predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću danas na sastanku pridružio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji putuje u Sloveniju, gdje će se naći i s tamošnjim premijerom Borutom Pahorom.

"Razgovarali smo što svi zajedno trebamo učiniti da Slovenija ne stavlja ovakve prepreke pred nas", rekao je Sanader. Podsjetio je da je nedavno o tome razgovarao s kolegama u Češkoj te da je dobro što će i Milanović po stranačkoj liniji razgovarati sa socijalistom Pahorom.

Naglasio je da je Hrvatska spremna izjaviti da ni u jednom svom dokumentu ne prejudicira granicu sa Slovenijom, ako to učini i druga strana, te da su Hrvatskoj neprihvatljive blokade pregovora.

Prisjećajući se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na 9. obljetnicu njegove smrti, Sanader je kazao kako su neprijeporne Tuđmanove zasluge za samostalnost Hrvatske, da je u njegovu radu bilo i grešaka, ali da je dobro što je učinio veće od onog lošeg.