NACIONALNO VIJEĆE DALO MIŠLJENJE

Zdravstveni odgoj treba vratiti u škole

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaključilo je da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan i potreban u hrvatskim školama, priopćilo je Vijeće. Zdravstveni odgoj smatraju opravdanim i potrebnim jer je 'utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba', navodi se u mišljenju

Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblike i metode rada koji osiguravaju razvoj kurikuluma i njegovo trajno unapređivanje te preporučuje da se u njegovoj primjeni 'što više razradi i naglasi onaj njegov dio kojim se osigurava otvorenost za sva mišljenja koja odgovorno jamče skladan razvoj djece i mladih'.

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja raspravljalo je na sjednici 10. srpnja nakon zamolbe Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da u tijeku javne rasprave o Kurikulumu Ministarstvu dostavi svoje stručno mišljenje, primjedbe i prijedloge.

Kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na 'uravnotežen način' uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.


Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici.

Nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja će biti zaključena u petak.

GROZD: Opet ćemo tužiti Jovanovića

Ustraje li ministar Željko Jovanović u tome da isti kurikulum zdravstvenog odgoja, koji je Ustavni sud privremeno suspendirao iz škola zbog proceduralnih pogrešaka, ponovno od jeseni uvede u škole, iznova će se suočiti s tužbom Ustavnom sudu. Potvrdio je to u srijedu Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD, nakon što je završen ciklus javnih tribina koje je Ministarstvo, prema odluci Ustavnog suda, bilo dužno provesti prije negoli program (ponovno) zaživi u školama.

'Svi događaji vezani uz kurikulum, počevši od javnih tribina do internetskih očitovanja, pokazuju da je većina roditelja protiv ovakvog kurikuluma zdravstvenog odgoja. Ako ministar Jovanović iskreno želi uvažiti mišljenja roditelja, odustat će od tog programa. Ako ne odustane i nastavi nametati nešto što je većina roditelja odbacila, očigledno je da je cijelu javnu raspravu osmislio kao farsu', tvrdi Ilčić.

Naime, prema odluci Ustavnog suda, ministar Jovanović je odredio da se u lipnju provede javna rasprava o kurikulumu, a rok je u međuvremenu produžio do 12. srpnja kako bi se u svim većim gradovima mogle održati javne tribine. Zadnja od njih, ujedno i najžešća, održana je u utorak u Splitu.

Više pročitajte ovdje