'NEUSTAVAN JE'

Sudska pobjeda za zagovornike nošenja oružja na javnim mjestima u Kaliforniji

07.01.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Savezni prizivni sud u subotu je potvrdio odluku suca kojom se Kaliforniji zabranjuje provedba novog zakona koji zabranjuje nošenje oružja na većini javnih mjesta uz obrazloženje da je neustavan

'Smicalica političara da zaobiđu Drugi amandman za sada je zaustavljena', rekao je C.D. Michel, odvjetnik skupina za prava na oružje.

Prizivni suci 9. okruga poništili su odluku drugog sudskog vijeća istog okruga od prošlog tjedna kojom je suspendirana zabrana suca koji je zaključio da kalifornijski zakon krši pravo građana na držanje i nošenje oružja koje proizlazi iz drugog ustavnog amandmana.

Prošlotjedna, sada poništena, odluka prizivnog suda privremeno je obustavila tu zabranu i omogućila da zakon stupi na snagu 1. siječnja, no skupine za zaštitu prava na oružje žalile su se i zatražile od prizivnog suda 9. okruga da ponovno razmotri to pitanje, pa je u subotu drugo vijeće toga suda poništilo odluku prvog vijeća kojom se suspendira zabrana.

Žalba Kalifornije, savezne države u kojoj su na vlasti Demokrati, bit će razmotrena u travnju. Kalifornijski državni odvjetnik u žalbi je ustvrdio da će se 'deseci milijuna Kalifornijaca suočiti s povećanim rizikom od oružanog nasilja' blokiranjem zakona.

'Ta opasna odluka stavlja živote u Kaliforniji na kocku', rekao je Daniel Villasenor, glasnogovornik demokratskog guvernera Gavina Newsoma, koji je potpisao zakon u rujnu. Zakon je donesen nakon značajne presude Vrhovnog suda SAD-a, s konzervativnom većinom, u lipnju 2022. kojom su prava na oružje proširena u cijeloj zemlji.

Vrhovni sud je u tom slučaju ukinuo strogi režim dozvola za nošenje oružja u New Yorku i prvi put proglasio da pravo na držanje i nošenje oružja prema Drugom amandmanu štiti pravo osobe da nosi oružje u javnosti radi samoobrane. Kalifornija je bila u skupini država sa sličnim zakonima kao i New York.

Nakon te presude Vrhovnog suda u Kaliforniji je 1. siječnja stupio na snaga sada suspendirani zakon po kojemu ljudi ne smiju nositi skriveno oružje u 26 kategorija 'osjetljivih mjesta', uključujući bolnice, igrališta, stadione, zoološke vrtove i mjesta bogoslužja, bez obzira na to što imaju dozvolu za nošenje skrivenog oružja.

Zakon je također zabranio ljudima da imaju skriveno oružje u komercijalnim objektima u privatnom vlasništvu koji su otvoreni za javnost, osim ako upravitelj objekta ne postavi znak koji dopušta onima s dozvolama za oružje da ga nose.