KOD DOKTORA OPĆE PRAKSE

Zbunjeni ste oko plaćanja participacije? Evo što vam i kada liječnici smiju naplatiti

05.02.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pojasnili su u kojim slučajevima pacijenti moraju platiti participaciju kod svog doktora primarne zdravstvene zaštite

Napominju da se u nekim slučajevima krivo tumače odluke o utvrđivanju terapijskih i dijagnostičkih postupaka za koje je propisana obveza sudjelovanja za zdravstvenu zaštitu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite.

Djeca do 18. godine života te osigurane osobe HZZO-a koje imaju bilo koje dopunsko zdravstveno osiguranje ne plaćaju sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite.

Maksimalan iznos sudjelovanja za osigurane osobe, koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje iznosi 0,30 posto proračunske osnovice, odnosno 10 kuna.

'Naglašavamo kako osigurana osoba plaća za zdravstvenu zaštitu pruženu u ordinaciji izabranog doktora neovisno o tome je li joj zdravstvena zaštita pružena primjenom jednog ili više terapijskih i dijagnostičkih postupaka utvrđenih odlukom', stoji u priopćenju HZZO-a.

  • +6
Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ujedno, osigurana osoba koja je platila propisano sudjelovanje za pruženu zdravstvenu zaštitu, ali je nakon pružanja iste bila primorana istog dana zatražiti zdravstvenu uslugu u ordinaciji izabranog doktora zbog pogoršanja stanja ili nastanka komplikacija vezano uz istu dijagnozu bolesti, nije obvezna ponovno plaćati za pruženu zdravstvenu zaštitu.

Naveli su nekoliko primjera kako bi korisnici lakše razumjeli o čemu je riječ.

Primjer 1.: Doktor će obaviti pacijentu prilikom jednog posjeta: prvi pregled (plaća se sudjelovanje), uzet će uzorak krvi za laboratorij (plaća se sudjelovanje) i isprati zvukovod (plaća se sudjelovanje). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje za sve navedene postupke platit će ukupno 10 kuna te neće plaćati svaki postupak pojedinačno.

Primjer 2.: Doktor će pacijentu u ordinaciji prilikom jednog posjeta izvaditi krv (plaća se sudjelovanje) bez drugih postupaka. Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će sudjelovanje od ukupno 10 kuna.

Primjer 3.: Doktor će pacijentu prilikom jednog posjeta skinuti šavove (plaća se participacija). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će 10 kuna ukupno sudjelovanja. Ako se pacijent u toku dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, pacijent neće plaćati nikakvo sudjelovanje po tome razlogu dolaska bez obzira na postupke koje doktor bude radio (zaustavljanje krvarenja, šivanje i sl.). Ako se pacijent međutim tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga, npr. grlobolje, i doktor obavi prvi pregled (plaća se participacija), pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kuna za taj dolazak zbog drugog razloga.