OD idućeg tjedna

Svi bez dopunskog zdravstvenog plaćat će 10 kuna participacije

03.02.2018 u 21:25

Bionic
Reading

Pacijenti bez police dopunskog osiguranja HZZO-a odsad će plaćati participaciju od 10 kuna za svaki dolazak liječniku, bilo to vađenje krvi, ultrazvuk, skidanje šavova, ispiranje uha ili samo konzultaciju

Popis na kojem se nalazi više stotina dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje će se ubuduće naplaćivati participacija dio je Odluke Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o utvrđivanju dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje se naplaćuje sudjelovanje u zdravstvenoj zaštiti kod izabranog doktora, koja stupa na snagu idući tjedan, javlja Novi list. 

Riječ je o postupcima koji se dosad pacijetima uglavnom nisu naplaćivali, ali su u HZZO-u procijenili da zaslužuju naplatu participacije. Prema postojećim pravilima, u općoj medicini i ginekologiji naplaćivao se samo prvi i kontrolni pregled, a jedino u dentalnoj medicini svaki posjet ambulanti. Građani koji ne uplaćuju 70 kuna mjesečno na račun dopunskog osiguranja HZZO-a, morat će odsad zavući ruku u džep baš svaki put kad uđu u ambulantu, makar doktora i ne vidjeli.

Razlog širenja naplate participacije je financijske je prirode. U zadnjih je pola godine, naime, došlo do pada prihoda od participacije zbog promjene ugovaranja dijagnostičko-terapijskih postupaka. Početkom srpnja prošle godine, HZZO je preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odvojio od dijagnostičkih i terapijskih postupaka i počeo ih posebno obračunavati ugovornim liječnicima. Zbog promjene režima naplate tih usluga od HZZO-a, liječnici u PZZ/u počeli su drugačije računati svoj rad.

  • +30
Vukovarska bolnica Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL