JEZIČNA PITANJa

Zbunilo vas je 'uzdarje'? Ako ste pomislili na novokovanice poput 'zapozorja', griješite. Evo objašnjenja...

11.04.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Za službenog posjeta kineske delegacije Hrvatskoj premijeri su razmijenili i darove. Li Keqiang darovao je Andreju Plenkoviću košarkašku loptu, a Plenković mu je uzvratio nogometnom loptom i električnim biciklom Mate Rimca. Razmjena darova nije neuobičajena, no pažnju je privukla riječ 'uzdarje', koju je HDZ upotrijebio u objavi o tom događaju, pa smo ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željka Jozića zamolili za objašnjenje

Riječ 'uzdarje', objašnjava Željko Jozić, seže daleko u 14. stoljeće.

'Premda bi netko mogao pomisliti da je 'uzdarje' jedna od nagrađenih s natječaja za nove hrvatske riječi, ipak nije tako jer u 14. stoljeću, kad je 'uzdarje' prvi put zabilježeno u značenju 'dar koji se dobiva kao uzvrat za dobiveni dar ili neku uslugu', pouzdano znamo da nije bilo takvih natječaja', kaže naš sugovornik, stručnjak za jezična pitanja.

'Na košarkašku loptu koju mu je poklonio kineski premijer Li Keqiang, predsjednik Andrej Plenković uzvratio je uzdarjem od dva hrvatska brenda - nogometnom loptom i električnim biciklom Greyp inovatora i industrijalca Mate Rimca!, stoji u objavi HDZ-a.

Riječ 'uzdarje', navodi Jozić, potpuno je standardnojezično neutralna jer u suvremenim rječnicima nije definirana kao arhaizam, odnosno zastarjelica, te nema bilo kakvih drugih stilskih odrednica.

'Doduše, češće se upotrebljava u književnim djelima kao što su djela Ivana Gundulića, Marina Držić (u obliku 'uzdar'), Nikše Ranjine, Brne Karnarutića i Andrije Kačića Miošića, a nalazi se i u Evanđelju po Luki: 'Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje?'', ističe.

Podsjetimo, kineski premijer Li Keqiang stigao je u utorak u Hrvatsku s izaslanstvom od 250 ljudi. Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nastavio je posjet obilaskom gradilišta Pelješkog mosta te je u četvrtak, pod jakom kišom, s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem obilježio dovršetak prve faze njegove izgradnje.

  • +52
Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang na gradilištu Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U četvrtak navečer premijer Plenković bit će domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti 8. sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

U petak će Plenković i Li službeno otvoriti Poslovni forum za poduzetnike iz Kine u Hotelu Rixos Libertas u Dubrovniku. Forum će okupiti oko tisuću sudionika, od kojih 400 iz Kine, a teme panela bit će suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.