HRVATSKO-SLOVENSKI ODNOSI

Žbogar obavio konzultacije sa strankama o arbitraži

05.01.2012 u 17:43

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar obavio je u četvrtak konzultacije s političkim strankama u novom parlamentu o provedbi Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji, a potvrdilo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Kako se doznaje, razgovor iza zatvorenih vrata odnosio se na Žbogarov sastanak s novom hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić idućeg utorka u Bruxellesu. Sastanak na kojemu će biti riječi o aktivnostima vezanim na provođenje arbitražnog sporazuma održat će se na inicijativu europskog povjerenika za proširenje EU Štefana Fuelea, potvrđeno je u Ljubljani.

Slijedećeg utorka navršava se mjesec dana od kako je Hrvatska potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom. U tom roku, kako pojašnjava Slovenska tiskovna agencija STA, dvije su države trebale prema tekstu arbitražnog sporazuma detaljnije odrediti predmet svog graničnog prijepora, a trebao je biti poznat i sastav peteročlanog arbitražnog suda, do čega za sada nije došlo.

Budući da Europska komisija nije, kako se ranije očekivalo, dvjema državama odmah nakon potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora dostavila popis potencijalnih arbitara s kojega bi one odabrale dva zajednička arbitra i predsjendnika budućeg arbitražnog suda, sada se očekuje da će im Europska komisija taj popis predočiti, te da će Slovenija i Hrvatska za dogovor o arbitrima dobiti dva tjedna nakon sastanka u Bruxellesu.

Žbogar s početkom idućeg mjeseca stupa na dužnost predstavnika europske diplomatske službe u Prištini, na koji ga je imenovala Catherine Ashton, ali nastavlja s obavljanjem dužnosti ministra, do imenovanja novoga.