STANJE SE NROMALIZIRA

Zbog zamućene vode u Splitu i okolici udvostručena prodaja flaširane vode

10.03.2017 u 17:21

Bionic
Reading

Smanjuje se zamućenost vode u Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru te se tijekom vikenda očekuje normalizacija njezine uporabe, doznaje se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Kako su izvijestili javnost, svi dosadašnji uzorci koji su analizirani u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i laboratoriju splitskog Vodovoda na kemijske i mikrobiološke pokazatelje u skladu su sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju, Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju te s Direktivom EU.  

Djelatnici Zavoda i splitskog Vodovoda uzimat će uzorke vode svaki dan dok se stanje ne normalizira te će o tome obavještavati javnost.

Do tada i dalje vrijede mjere opreza te prokuhavanje vode za malu djecu i imunokompromitirane osobe, poručuju iz Zavoda.

Zbog zamućene vode cijeli tjedan, povećana je prodaja flaširane vode u splitskim prodavaonicama. Hina od nekih distributera doznaje da je isporuka flaširane vode zadnjih nekoliko dana udvostručena.

Početkom tjedna u Splitu je uočeno da je voda zamućena nakon što je danima padala kiša. Nastavni zavod za javno zdravstvo i splitski Vodovod i kanalizacija obavijestili su građane o zamućenoj vodi na internetskim stranicama. Iako su liječnici iz Zavoda poručili da voda nije opasna s obzirom na to da je izmjerena zamućenost šest jedinica te da je prije uporabe treba prokuhati, mnogi su se građani odlučili na kupnju flaširane vode.

Meri Prodan iz Zavoda rekla je tada da je javnost obaviještena kako bi se zaštitile osjetljive skupine ljudi - stari i  bolesni, djeca, trudnice i oni sa slabijim imunosnim sustavom.