masovni prosvjedi

Zbog zabrane pobačaja snažno pala potpora poljskim vladajućim konzervativcima

02.11.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Poljski vladajući konzervativci jako su pali u anketama nakon gotovo potpune zabrane pobačaja koja je izazvala nezapamćene masovne prosvjede koji već danima potresaju zemlju

Stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015., ima potporu 30,9 posto ispitanika, prema 40,5 posto prije desetak dana, po ispitivanju koje je provedeno za dnevni list Dziennik Gazeta Prawna i radio postaju RMF FM.

Liberalnu oporbenu Građansku koaliciju (KO) na izborima bi podržalo 25,3 posto ispitanika, prema 23,3 posto u ispitivanju provedenom 18. i 19. listopada.

Na trećem mjestu je pokret Poljska 2050. koji podržava 14,7 posto ispitanika, prema 9,3 posto u prethodnom ispitivanju.

Ljevicu podržava stabilnih 6 posto ispitanika, prema tom ispitivanju, provedenom 31. listopada na uzorku od tisuću ljudi.

Po drugom ispitivanju, provedenom za dnevni list Rzeczpospolita, više od 70 posto Poljaka želi odlazak vođe PiS-a Jaroslawa Kaczynskog, potpredsjednika vlade zaduženog za sigurnost.

  • +5
Poljska: Prosvjed protiv pooštravanja zakona o pobačaju Izvor: EPA / Autor: Art Service 2

Njega se smatra de facto vladarom zemlje koji odlučuje o svim najvažnijim pitanjima.

Po analitičarima, upravo on stoji iza odluke Ustavnog suda od 22. listopada da pobačaj u slučajevima ozbiljnih malformacija fetusafetusa „nije kompatibilan” s Ustavom.

Prkoseći pandemiji i prijetnjama krajnjih desničara, stotine tisuća ljudi prosvjeduju od tada širom Poljske, uključujući gotovo 100.000 u petak u Varšavi. Novi prosvjedi najavljeni su za ponedjeljak i dane koji slijede.

Aktivisti za pravo na pobačaj objavili su u nedjelju svoj program. Traže pravo na pobačaj, zaštitu prava LGBT osoba, laičku državu, da se prekine javno financiranje Crkve i ukine vjeronauk u školama.

U Poljskoj se po službenim podacima svake godine provede manje od 2000 legalnih pobačaja. Organizacije žena procjenjuju da ih se ilegalno ili u inozemstvu izvede više od 200.000.

Kada bude objavljena u službenom listu, odluka Ustavnog suda značit će zabranu pobačaja u svim slučajevima osim kada je riječ o silovanju i incestu ili kada je u opasnosti život majke.