Astral Knight 21

Zbog vojne vježbe Amerikanci u Hrvatsku dopremili raketni sustav protuzračne obrane Patriot

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2021 22:00
  • Objavljeno 13.05.2021 u 21:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Vježba Astral Knight 21 počela je u četvrtak u zračnom prostoru Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, objavilo je Ministarstvo obrane

Manevri traju do 22. svibnja u prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Radi se o vježbi integrirane zračne i raketne obrane koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA).

Zamišljena je da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21, navodi Ministarstvo.

U provedbi će sudjelovati 50-ak borbenih zrakoplova, avioni-tankeri i helikopteri. Sudjelovat će i hrvatski avioni MiG-21 te ratni brodovi u sklopu traganja i spašavanja "oborenih" letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bit će jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određene dane kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Vježba će u cijelosti poslužiti kao temelj za daljnju nadogradnju postojeće komunikacijsko-informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora s ciljem bolje integracije u zajedničku strukturu država koje sudjeluju u vježbi.

Na prostoru Hrvatske privremeno će biti smještena i američka razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja te pokretno zapovjedno središte, koji će davati dodatnu potporu u radarskoj slici i po potrebi i planu provoditi navođenje savezničkih zrakoplova, kao i nadzor zračnog prostora područja provođenja vježbe.

U vježbi će sudjelovati i američki sustav protuzračne obrane Patriot sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu Immediate Response 21. Sustav Patriot će od polovine svibnja 2021. biti smješten u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku.

Razmještanje tog sustava na teritoriju Hrvatske samo je jedan od pokazatelja zajedničkih nastojanja država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje, stoji u priopćenju Ministarstva.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!