istraga u tijeku

Zbog terorističke prijetnje, policija u Essenu zatvorila trgovački centar, blokirala okolicu i provodi pretrese

11.03.2017 u 10:11

  • +5

Prijetnja u trgovačkom centru u Essenu?

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Bionic
Reading

Trgovački centar u zapadnom njemačkom gradu Essenu zatvorila je u subotu policija zbog terorističke prijetnje, a njegova okolica je blokirana, objavila je policija u priopćenju, a obavila je pretres stana u Oberhausenu na zapadu zemlje te ispitivanje vlasnika stana

Policija je rekla za agenciju dpa kako postoje naznake da bi centar, koji se nalazi blizu središta grada, mogli napasti teroristi te je stoga donesena odluka o njegovu zatvaranju na jedan dan. Zatvorene su trgovine i parking u garaži, a policija istražuje prirodu prijetnje

Pretres stana u Oberhausenu, koji se nalazi u susjedstvu Essena, povezan je s indicijama koje su dobivene od obavještajnih krugova. 'Istražitelji rade punom parom kako bi se rasvijetlila pozadina prijetnje', priopćila je policija.  Javni servis WDR javlja kako je nalog za napad na trgovački centar stigao iz Sirije iz redova jednog pripadnika tzv. Islamske države. Kako navodi isti medij, u središtu istrage se nalazi osoba koja je iz Njemačke otputovala u Siriju i koja je preko interneta poslala nacrte za izradu eksplozivnih naprava.

'Trgovački centar ostat će zatvoren u subotu radi sigurnosti, policija ima konkretne naznake o mogućem atentatu', kazale su snage reda, koje su cijelu noć s petka na subotu pretraživale trgovački centar i prilaze. 

Uzbuna se tiče samo trgovačkog centra na Limbecker Platzu, dodala je policija koja je također zatvorila parkinge i postaje podzemne željeznice koje vode do trgovačkog centra, kompleksa od oko 200 dućana smještenog u samom centru grada.

Tijekom dana oko centra su se mogli vidjeti transporteri s policajcima naoružanim automatskim oružjem a pojačana prisutnost policije primjetna je i u ostalim gradovima Ruhrske oblasti.  Trgovački centar Limbecker plaz u središtu Essena u Ruhrskoj oblasti subotom posjeti oko 70.000 posjetitelja.  Prošle godine dvojica pripadnika islamističke scene u Ruhrskoj oblasti izvršila su teroristički napada na jednu svadbu pripadnika vjerske zajednice sikha u Essenu pri čemu je nekoliko osoba teže ozlijeđeno.

Njemačke vlasti u stanju su pripravnosti, posebno nakon atentata kamionom na Božićni sajam u Berlinu u prosincu kada je poginulo 12 ljudi a odgovornost je preuzela Islamska država. Obavještajne službe procjenjuju da se oko 10.000 islamista nalazi u zemlji, od kojih bi čak 1.600 moglo izazvati napade.