Ministar ćorić prima packe

Zbog straha od kazni iz EU, komunalne tvrtke prijete bojkotom projekata teških 4,3 milijarde eura

11.05.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (GVIK), koja okuplja domaća komunalna vodovodna poduzeća, razmatra mogućnost da i službeno svojim članicama pošalje naputak da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije zbog "gorućih problema u provodenju tih projekata", piše u subotu Jutarnji list

Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list navodi da su neka komunalna poduzeća u većim gradovima, od Rijeke do Splita, već sasvim odustala ili znatno usporila te projekte zbog toga što ih je strah od plaćanja penala zbog pogrešaka u provođenju javne nabave i projekata za koje, tvrde, nisu odgovorni.

"To je i razlog zbog kojega Tomislav Ćorić, ministar energije i zaštite okoliša, prima 'packe' jer je njegovo ministarstvo jedno od onih koja najviše kasne s realizacijom projekata iz tog resora", piše Jutarnji list.

Podsjećaju da je za te projekte u programu 2014. - 2020. alocirano 1,1 milijardu eura, dok je ukupna vrijednost usklađenja stanja zaštite voda s pravnom stečevinom EU od 2013. do 2023. vrijedna 4,3 milijarde eura.

Kako su Jutarnjem listu rekli u toj udruzi, resorna ministarstva i nadzorna hrvatska i europska tijela su komunalnim poduzećima odredili financijske korekcije u iznosu od ukupno oko 200 milijuna kuna.

Zbog tih penala bi, ističu u grupaciji, moglo doći ili do stečajeva nekih poduzeća ili do poskupljenja vode za građane, stoga traže od države da preuzme dio troškova tih "financijskih korekcija".

  • +6
Tomislav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

Penalizacije pritom iznose od pet do 25 posto ukupne vrijednosti projekta, a s 25 posto su kažnjene tvrtke iz Poreča (53 milijuna kuna), Rovinja (20 milijuna kuna), Jastrebarskog (18 milijuna kuna), dok su Krk, Šibenik, Vukovar i neki drugi veći projekti kažnjeni s ukupno 60 milijuna kuna. No, uprave komunalnih tvrtki više u takvim uvjetima ne žele preuzimati odgovornost za nove penale u "nereguliranim uvjetima", što prijeti bojkotom projekata iz fondova EU, vrijednih milijarde eura, piše Jutarnji list.