FORUM UDRUGE RODA

Zbog štednje rođeno 35 posto manje djece?!

21.07.2013 u 19:49

Bionic
Reading

Novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, čini se, nije dao očekivane rezultate: prema podacima skupljenim među korisnicama popularnog foruma Udruge Roda, broj trudnoća ostvarenih u proteklih godinu dana po novom zakonu manji je za čak 35 posto u odnosu na godinu dana ranije, kad je na snazi bio rigidni 'Milinovićev zakon', piše Jutarnji list

'Podaci se tek prikupljaju'

U Ministarstvu zdravlja i Nacionalnom povjerenstvu za MPO kažu da se podaci o uspješnosti tek prikupljaju.

'Mogućeje da je aposlutni broj trudnoća smanjen u ustanovama koje su imalemanji broj postupaka. Ali u najmanje dvije ustanove, KBC-u Zagreb i KB-uMerkur, porastao je broj trudnoća nakon MPO-a', kaže dr. Hrvoje Vrčić,predsjednik Nacionalnog povjerenstva i šef Odjela za humanu reprodukcijuPetrove bolnice.

Statistika je još poraznija uzme li se u obzir samo prvo polugodište. Dok su u prvih šest mjeseci 2012. među forumašicama ostvarene 42 trudnoće, u prvih šest mjeseci 2013. zabilježeno ih je samo 18, što je pad od 57 posto!

'To je, dakako, mali uzorak i podaci su neslužbeni, ali svakako indikativni. Prvo, smanjen je iznos koji HZZO plaća državnim klinikama za pojedini postupak sa 15.500 kuna tijekom 2011. godine na 12.400 kuna u 2012. godini, da bi ove godine iznos pao na 8700 kuna', objašnjavaju u Rodama za Jutarnji list

Zbog takvog drastičnog smanjenja štedi se na lijekovima, koriste se jeftiniji i lošiji lijekovi, ide se na blaže stimulacije, dobiva se manji broj jajnih stanica i, posljedično, kažu u Rodama, manji broj trudnoća.

Stručnjaci humane reprodukcije procjenjuju da će situacija od jeseni biti još gora.

'Novi iznos koji primamo od HZZO-a relativno je friški pa državne klinike po inerciji odrađuju postupke koje su već počele. Od jeseni će pak svatko od nas dobro razmisliti hoće li uzeti nove pacijente jer je to za bolnice preskupo', kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista.

Cijeli članak Jutarnjeg lista pročitajte ovdje.