STIPE MESIĆ ODGOVARA

'Zbog stabilnosti zemlje neću otkriti tko mi smješta Patriju'

05.04.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić javnosti je poslao otvoreno pismo u kojem se ogradio od afere Patria, rekavši kako ni u jednom trenutku nije sudjelovao u procesu odlučivanja o kupnji oklopnih vozila i ni na koji način nije utjecao na povjerenstvo koje je donijelo odluku o kupnji oklopnih vozila finske tvrtke. Također je rekao kako su mu poznate pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao. No, kako je rekao, zbog stabilnosti države, svoje spoznaje neće iznositi

Mesić se, naime, odlučio obratiti javnosti nakon što su mediji objavili informaciju kako policija istražuje tko se sastajao na Pantovčaku u vrijeme dok je Mesić bio predsjednik, jer je tu informaciju istražiteljima kazao navodni svjedok iz Finske koji je navodno ustvrdio da je on kao predstavnik Patrije dolazio na Pantovčak u vrijeme pregovora.

Mesićevo reagiranje na aferu Patrija pročitajte u cijelosti:

'Suočen sa sve brojnijim, nerijetko tendencioznim, jednostranim i neprofesionalnim izvještajima u kojima se posljednjih dana, pa i tjedana, moje ime spominje u sklopu istrage o tzv. slučaju Patria, smatram svojom dužnošću prema hrvatskoj javnosti, reći sljedeće.

Ni u jednome trenutku nisam operativno sudjelovao u procesu odlučivanja koji će, odnosno čiji će oklopni transporter Hrvatske oružane snage nabaviti za svoje potrebe. Naravno, da ni na koji način nisam utjecao ni na jednoga od sedmero članova državnog povjerenstva koji su tu odluku donosili. To ne znači kako nisam bio informiran o tome kako proces teče, dapače posjećivali su me predstavnici i jednog i drugoga ponuđača, u pravilu zajedno s ambasadorima svojih zemalja, i predstavljali mi – kao Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga - svoj proizvod. No, ponavljam, niti sam na koga utjecao pri donošenju konačne odluke, niti sam u tome sudjelovao.

Stoga s ogorčenjem odbacujem sve insinuacije koje bi javnost trebale navesti na zaključak kako sam ja 'pod istragom hrvatske policije', odnosno koje vještom manipulacijom tekstovima i fotografijama, kao i naslovima, sugeriraju da sam osumnjičen za primanje mita. Poznate su mi pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao, ali – zbog stabilnosti države - neću ih iznositi. U Hrvatskoj, na žalost, postoji dovoljan broj stvarnih afera, pa i onih koje zadiru visoko u vrh politike, a da bi bile potrebne izmišljene poput ove kojom se želi mene kompromitirati; osim ako se time želi odvratiti pozornost od nečega drugoga.

Ako policija smatra potrebnim istražiti tko je ulazio u Ured Predsjednika u vrijeme mojega mandata, to nije nikakav problem. Niti sam ja tzv. knjigu ulazaka odnio sa sobom, niti tajim da je primanje kako građana, tako državnika i političara, a – napokon – i predstavnika gospodarskih subjekata, domaćih i stranih, bilo dio mojega posla. Uvijek sam bio otvoren prema javnosti, to ostajem i danas. Ali, najenergičnije odbacujem sve političko-medijske podvale kojima me se želi uvući u nešto što je – kao prvo – još uvijek predmet istrage, i to ne protiv mene, a – kao drugo – u čemu nisam sudjelovao na način koji se želi sugerirati hrvatskoj javnosti.

Također odbijam insinuacije, ma kako rijetke, kojima bi se moju borbu protiv korupcije htjelo prikazati kao posljedicu nezadovoljstva zbog toga što – kako neki kažu – nisam dobio svoj dio. Ta, inače utuživa tvrdnja, uvreda je svakom zdravom razumu. A ja sam uvijek vjerovao i vjerujem i danas da naši građani, oni koji su me dva puta birali za Predsjednika, imaju sposobnost zdravog rasuđivanja. Zbog toga im se obraćam i ovom izjavom. Za vrijeme cijele svoje političke karijere časno sam služio svojoj Domovini i njezinim građanima. Stoga ne dozvoljavam nikome da tu časnu službu Domovini lažima i insinuacijama dovede u pitanje.

Izrečenome niti ću što dodavati, niti oduzimati.'