VRIJEĐANJE PREMIJERA

Zbog Spahije Radio Šibeniku opomena

18.04.2013 u 23:01

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije na svojoj je posljednjoj sjednici donijelo odluku o izricanju upozorenja nakladniku Županijskog radija Šibenik jer je taj medij 18. ožujka ove godine emitirao izjavu Mladenka Spahije, predsjednika Hvidre Šibensko-kninske županije, kojom se vrijeđa dostojanstvo čovjeka, u tom slučaju, hrvatskog premijera Zorana Milanovića

Vijeće za elektroničke medije drži kako se Županijski radio Šibenik nakon emitiranja sporne izjave (u sklopu središnjih vijesti u 16 sati) trebao od nje ograditi tijekom emisije ili u primjerenom roku nakon emisije.

Budući da uredništvo to nije učinilo, niti je drugačije reagiralo na netolerantne izjave Mladenka Spahije, navodi Vijeće, na taj se način omogućilo vrijeđanje dostojanstva premijera Milanovića

Također je upozoreno kako je Županijski radio Šibenik na ovaj način prekršio odredbu zakona o elektroničkim medijima, zbog čega mu je i izrečeno upozorenje.

Iz Županijskog radio Šibenika navode da su na traženje Agencije za elektroničke medije poslali svoje očitovanje u Zagreb.

Direktorica Radio Šibenika Suzana Grubić podsjeća kako su konferenciju za novinare na kojoj je izrečena sporna izjava sazvali zajednički HDZ i šibensko-kninska Hvidra.

Vijesti Radio Šibenika, navodi Grubić, oduvijek su izvještajnog tipa, bez komentara i iznošenja bilo kakvog oblika stava, i novinar je za središnje vijesti napisao novinarski radio izvještaj, a ne komentar, u kojemu je tonski zapis bio potvrda autentičnosti konferencije za medije.

Grub verbalni istup, poput onog Mladenka Spahije, nastavlja Grubić, na ovim prostorima, nažalost, nije iznimka, već nerijetki oblik javne komunikacije javnih osoba, pogotovo u predizborno vrijeme.

Utoliko, kaže direktorica, na radiju izjavu Mladenka Spahije nisu shvatili doslovno, već metaforički, te su u njoj vidjeli tek neslaganje s aktualnom politikom.

Budući da je Spahija bio jedini predstavnik Hvidre koji je govorio na konferenciji za medije, kaže Grubić, njegova se izjava nije mogla izbjeći, kao što je nisu izbjegli niti ostali mediji koji su popratili konferenciju.

Spahija je, kako je objavljeno u medijima, premijera nazvao 'običnom stokom sitnog zuba', rekao da 'nisu roditelji krivi što su napravili kretena i budalu' te, uz ostalo, da će se članovi HVIDRA-e odreći 20 posto iznosa svojih povlaštenih invalidskih mirovina da se 'utvrdi DNK Zorana Milanovića'.

Šibensko-kninska Policijska uprava podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja članka 17. protiv javnog reda i mira.