PROSVJED VARAŽDINACA ZBOG SMEĆA

'Zbog smrada zatvaramo prozore, glodavci nam ulaze u dvorišta'

06.09.2012 u 19:14

Bionic
Reading

Zbog smrada zatvaramo prozore, jer se drukčije ne može živjeti, glodavci dolaze u naša dvorišta, a kakvo je stanje odloženog otpada i tla ispod njega, možemo samo zamisliti, jer podataka o tome jednostavno nema, upozorili su prosvjednici, uglavnom stanovnici južnog dijela Varaždina, njih stotinjak, koji su se okupili u Brezju zbog nastavka odlaganja otpada na ilegalnom odlagalištu

'Na transparentu je napisano 'U pomoć, smrdi, smrdi, užasno smrdi'. U to su se ovih dana uvjerili i naši gosti kada su dolazi gosti na Špancirfest. Pitali su što to smrdi na ulazu u Varaždin. Rekli smo im neka pitaju gradonačelnika, jer to je smeće o kojem on brine i on odlučuje kada će se i na koji način riješiti', naglasio je Borislav Šimenc, čelnik Varaždinske građanske akcije (VAGA).

Mirni prosvjed upozorenja nedaleko od sto tisuća bala otpada odloženog u Brezju organizirao je varaždinski Eko stožer kojeg za sada čine članovi VAGA-e i udruge Jedinstveno za grad Varaždin.

'Eko stožer organizirali smo s ciljem da se brinemo za ekološke standarde u Varaždinu. Želimo potaknuti gradski vlast da se što prije riješi ovaj problem bala i otpada, i to ne samo kratkoročno. Grad Varaždin nažalost nema viziju kako će u budućnosti zbrinjavati otpad. Kada su prije godinu dana došli na vlast obećavali su promjene i najavljivali rješenja. Prošlo je godinu dana i koje rješenje imamo? Kao gradonačelnik ne zna riješiti problem, neka traženje rješenja prepusti Eko stožeru jer rješenja ima, samo treba dobre volje koje ovdje nema budući da se ne vode nikakvi razgovori', ustvrdio je Šimenc izražavajući bojazan da će ilegalno odlagalište u Brezju i dalje biti u funkciji, usprkos rješenju inspekcije o njegovom zatvaranju.

Naglašavajući da varaždinski otpad treba konačno trajno zbrinuti, Neven Kovač pročitao je zahtjev gradskoj vlasti.

'Prvo i osnovno treba raspisati javni natječaj za analizu stanja bala koje tu već stoje šest ili sedam godina. Treba vidjeti u kakvom su stanju i na koji način se mogu trenirati. Isto tako tražimo analizu tla i vode ispod bala da bismo vidjeli u kakvom je stanju okoliš. Tražimo i točne rokove do kada se misli riješiti postojeći problemi te koliko će to koštati građane. Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode tražimo da odgovori što će biti s ilegalnim odlagalištem nakon 11. rujna kada ističe druga odgoda inspekcijskog rješenja o zabrani odlaganja otpada u Brezju', pojasnio je Kovač.

Od gradske komunalne tvrtke Varkom posebno je zatraženo da krene sa širim selektivnim prikupljanjem otpada u domaćinstvima.

'Ako bismo imali više kanti za otpad, više toga bi bilo za recikliranje, pa troškovi domaćinstava za zbrinjavanje bili manji', ustvrdio je Kovač, dok je Šimenc upozorio da se iz gradskih komunalni tvrtki izvlači dobit ili grade poslovne zgrade vrijedne desetke milijuna kuna, umjesto da se taj novac ulaže u rješavanje komunalnih problema, počevši od kanalizacije pa do otpada.

Ovisno o odgovorima koji će se dobiti na njihove zahtjeve idućih desetak dana, organizatori prosvjeda su najavili nove aktivnosti kod koji, kako su naglasili, ništa nije isključeno.