nije ušao u hrtkovce

Šešelj: Došao sam provocirati režim, a ne zastrašivati Hrvate

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 06.05.2018 14:52
  • Objavljeno 06.05.2018 u 09:09
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Srbijanska policija spriječila je ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja da održi skup u selu Hrtkovcima, simbolu progona Hrvata iz Srbije 90-tih godina zbog čega ga je UN-ov sud osudio na deset godina zatvora

Šešelj i 200-njak članova njegove Srpske radikalne stranke (SRS) nisu mogli ući u Hrtkovce, pa je konferenciju za novinare održao pred kordonom policije u mjestu Jarak, oko sedam kilometara od Hrtkovaca.

Vođa radikala rekao je da nije došao zastrašivati Hrvate, nego "provocirati režim" koji mu je zabranio skup na obljetnicu njegova huškačkog govora protiv Hrvata u svibnju 1992.

Dodao je da se broj Hrvata u Srbiji smanjio "jer se mnogi od njih izjašnajvaju kao Bunjevci" te da Hrvatska i Srbija ne mogu imati normalne odnose dok traje "okupacija Republike Srpske Krajine".

Hrtkovci su postali sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

UN-ov sud ga je zbog toga u travnju osudio na deset godina zatvora utvrdivši da je taj govor 'rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata'.

Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Zastupnik radikala u srbijanskom parlamentu u Jarku je ponovno odbacio krivnju i ustvrdio da se radilo o "spontanoj i civiliziranoj" razmjeni stanovništva.

"Nikada nitko tijekom ovih ratova iz Srbije nije protjeran. Nikad nitko iz Hrtkovaca nije otišao, a da prethodno nije, sukladno zakonu, promijenio ili zamjenio imovinu i to ovjerio i kod hrvatskih i kod srpskih valsti, a sve to uz posredovanje rimokatoličke crkve", rekao je.

  • +19
  • +16

Šešelj zaustavljen na ulazu u Hrtkovce

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Za razliku od Hrvata iz tog sela, Srbi iz Hrvatske bježali su u Srbiju s najnužnijim stvarima u vrećicama da ne bi završili kao obitelj Zec u Zagrebu, tvrdi Šešelj. "To je jedan slučaj poznat u javnosti, a tko zna koliko ih je bilo koji se drže u tajnosti", rekao je vođa radikala.

Upitan sjeća li se spiska o Hrvatima koji moraju biti protjerani iz Hrtkovaca pročitanim 6. svibnja, Šešelj je rekao da ga nije pročitao on, nego jedna mještanka, aktivistica SRS-a.

"Nije ga bilo, vi ste u zabludi, pročitala ga je naša aktivistica iz Hrtkovaca i to je spisak ljudi koji su već bili otišli i služe u 'zengama'. Ja nikakav spisak nisam čitao.", rekao je Šešelj.

Po njegovim riječima, današnji skup je bio "provokacija režima" i dio borbe radikala protiv antisrpske politike koja se pojavljuje "kao pipci neke morske nemani".

"Ta aždaja želi oteti od Vojvodine 11.000 hektara na lijevoj obali Dunava u Bačkoj i Šarengradsku adu u Srijemu. Nećemo dopustiti i nećemo prihvatiti nikakvu arbitražu", rekao je Šešelj, aludirajući na spor oko granice na Dunavu koja dijeli Hrvatsku i Srbiju.

  • +8
  • +5

Sva lica Vojislava Šešelja

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Upitan je li vrijeme da Hrvatska i Srbija konačno uspostave normalne odnose, Šešelj je ustvrdio da je to nemoguće zbog "okupacije Republike Srpske Krajine"

"Ne možemo imati normalne odnose sa Hrvatskom sve dok traje okupacija Republike Srpske Krajine. Kad oslobodimo RSK, e onda možemo razgovarat", poručio je Šešelj.

Nakon konferencije za novinare, Šešelj se vratio u Beograd, a ubrzo su se razišli i članovi SRS-a. Blokada svih prilaza Hrtkovcima iz pravca Rume, Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda trajast će do ponoći.

U središtu Jarka zabilježen je incident kada su Šešeljevi pristaše napali šestoro pripadnika Liberalno-demokratske partije (LDP) koji su razvili transparent "Šešelj je ratni zločinac". Veći sukob spriječila je policija koja je razdvojila radikale i liberale.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan - raspustila se ETA, neće biti Nobela za književnost, a Thompson nije poticao na mržnju

Pogledaj galeriju
7

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!