'ostanite kod kuće'

Zbog potresa kasne rezultati zaraženih u Dubrovniku, očekuju veći broj pozitivnih

22.03.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Zbog potresa u Zagrebu još nisu stigli rezultati 35 jučer poslanih uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali se po dosadašnjem iskustvu očekuje da će veći broj biti pozitivan, istaknuto je u nedjelju na redovitoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić najavio je dolazak deset specijalizanata na ispomoć u dubrovačku bolnicu te da se ubuduće, po novom protokolu prioriteta, većina građana s blažim simptomima neće testirati.

"Svi asimptomatski ili s blažim simptomima će ostati doma u izolaciji. Imamo ograničeni resurs briseva i testova, kao i zaštite opreme. Budemo li neracionalno trošili imat ćemo problem. Prioritet su zdravstveni radnici, teški bolesnici, bolnički bolesnici, starije osobe pa kronični bolesnici. Mlada zdrava osoba ne treba se testirati, već ostati doma u izolaciji. Testirat će se samo u slučaju pogoršanja simptoma", objasnio je Lakić.

Lakić je izjavio kako Zavod radi 'svom silinom' na obradi kontakata te je tempo rada vrlo naporan i bez odmora.

"Obradili smo 119 kontakata, od koji je 115 u samoizolaciji. Ovo sve izgleda kao jedan veliki dan. Molim sugrađane da nam pomognu i ne izlaze van, da ostanu doma, jer ukoliko zdravstveni sustav ne bude mogao obrađivati novonastale slučajeve doći će do još veće katastrofe. Molim građane, inače ćemo biti u velikom problemu", upozorio je Lakić.

Dodao je kako je pri kraju uređenje dubrovačkog hotela Sumratin u svrhu tzv. izolacije u zajednici, za one koji neće imati uvjete za kućnu izolaciju, dok je studentski dom dodatna lokacija.

Zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice Mario Wokaunn rekao je da su četiri hospitalizirana pacijenta s blagom kliničkom slikom te nije bila potrebna uporaba respiratora, kojih je u bolnici petnaest.

"Liječnik iz bolnice je u samoizolaciji i stabilno je. Svi su njegovi kontakti obrađeni i očekujemo rezultate", dodao je Wokaunn.

Načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo podsjetio je kako je dosad ukupno na Kliniku Fran Mihaljević poslana 102 uzorka, a četrnaest je zasad pozitivnih.

"U samoizolaciji su 423 osobe, a od jučer srećom nemamo novih kršenja samoizolacije. U karanteni u Župi dubrovačkoj je pet korisnika, od kojih pet stranih državljana i dva hrvatska. Jedan Albanac je prema svim protokolima ispraćen u svoju državu. Pozivam sve sugrađane da ostanu doma i ne ugrožavaju sebe i svoje najmilije", rekao je Cebalo i dodao kako dolazak na Elafitsko otočje kontroliraju policija i vatrogasci te da od jučer nemaju informaciju da je bilo takvih slučajeva.

Dodao je kako će prijevoz gradskim autobusima biti dozvoljen prvenstveno za djelatnike bolnice te sve koji moraju raditi. Naglasio je kako se razmatra više ponuda za smještaj specijalizanata koji bi trebali doći u ispomoć u dubrovačku bolnicu, a do nedjelje navečer će iz Zagreba u Dubrovnik stići i pomoć u opremi.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako trenutni broj osoba u samoizolaciji nije i konačan jer se čekaju podaci i epidemiološke službe i sanitarne inspekcije. Najavio je kako će policija u okviru svojih mogućnosti pojedinačno provjeravati sve osobe u samoizolaciji na prijavljenoj adresi boravišta.

Dodao je kako su na području županije u protekla 24 sata primili šest dojava o većim okupljanjima, mahom mlađih osoba na igralištima, koji su se nakon policijskog upozorenja udaljili.

"Policija, među njima i djelatnici pomorske policije, pregrupirala se na područja mogućeg javnog okupljanja građana, gdje je njihova nazočnost prioritetna. Svim stranim državljanima na putu za svoju domovinu humanitarno pomažemo i omogućujemo siguran tranzit. Još uvijek riješi tranzit kroz Neum za građane Republike Hrvatske", istaknuo je Pavličević i dodao kako nije zabilježeno nijedno kršenje odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Demantirao je, pozivajući se na Crveni križ, glasinu kako od ponedjeljka nastupa karantena.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić još jednom je apelirao na pridržavanje svih propisanih mjera.

"Građani trebaju ostati kod kuće i što manje se kretati. Ne stvarajte skupine i držite razmak između sebe. Pohvaljujem sve naše službe, od Zavoda za javno zdravstvo, bolnice, domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu. Rade maksimalno i jako su iscrpljeni. Pomozimo im pravilnim ponašanjem", rekao je Dobroslavić.