akcija uskoka i policije

Zbog plinske afere uhićeno još dvoje ljudi, jedan je Škugorov zamjenik

10.10.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Zbog nezakonitost u prodaji plina u ponedjeljak su u Zagrebu, prema neslužbenim podacima, uhićeni još jedan direktor u Ini i direktor tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišne cijene

Policija i Uskok još se nisu oglasili o uhićenjima koja su, kako se doznaje, povezana i s nedavno otkrivenom pljačkom Ine. No, u ovom slučaju šteta je navodno znatno manja od ranije otkrivenih milijardu kuna.

Jutarnji list navodi da su u ponedjeljak uhićeni zaposlenik Ine Stjepan L. i direktor tvrtke za trgovinu plinom Vlado M. te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

U ranijoj akciji zbog štete Ini od milijardu kuna uhićen je bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.

Jutarnji list navodi kako su uhićeni Stjepan Leko, rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine, koji je bio zamjenik ranije okrivljenog Damira Škugora, a ujedno je supotpisivao sporne ugovore o prodaji plin. Drugi privedeni je Vlado Mandić direktor tvrtke EVN Croatia Plin.

  • +2
Zgrada u kojoj živi Vlado Mandić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Podsjetimo kada je izbila afera teška milijardu kuna Leko nije bio među uhićenima iako je prema tvrdnjama INA-e bio supotpisnik spornih ugovora. Mediji su tada tražili od INA-e da se izjasni tko je Škugorov zamjenik no iz kompanije su to odbili.

Ovdje valja dodati i da je novi šef Ine Péter Ratatics u razgovoru za Novu TV upitan vjeruje li da je za kiriminal u Ini odgovorna samo jedna osoba kazao: 'Samo jedna osoba ne, sigurno ne. Vidjeli smo već i unutar istrage u Ini da je imao suradnike, njegov podređeni bio je dio grupe, zajedno su počinili ovaj zločin.'.

Nakon izbijanja afere odvjetnik Damira Škugora izjavio je da je sličnih ugovora poput ovih sa OMS Upravljanjem u INI bilo još, te da je prodaja jeftinog plina bila uobičajena praksa.

INA zgrada Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj/tportal.hr