tri d rada

Rada Škugor otkupila dugove Dalekovoda pa ih skupo preprodala

04.10.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Rada Škugor otkupila je dugove Dalekovoda i skupo ih preprodala, piše u utorak Večernji list, navodeći da su u ENNA Grupi potvrdili su da je tvrtka Construction line imala poslovni odnos kupoprodaje potraživanja s tvrtkom “Tri D Rada”, no to nije bilo povezano s trgovinom plinom.

Na račun tvrtke u vlasništvu majke Damira Škugora, jednog od osumnjičenih u aferi Ina, neki od ključnih ljudi u holdingu Prvog plinarskog društva (ENNA Grupa) uplatili su 23 milijuna kuna, i to preko tvrtke registrirane na Malti, objavio je Telegram koji je rekonstruirao kako je tvrtka “Tri D Rada” iz Šibenika bez zaposlenih zabilježila 23 milijuna kuna prihoda i dobit od 9,4 milijuna kuna.

Vlasnica tvrtke je Rada Škugor, majka uhićenog Damira Škugora i supruga Rade Škugora, umirovljenika na čiji je račun, prema navodima USKOK-a, sjelo gotovo pola milijarde kuna. Telegram piše da “Tri D Rada” otkupila potraživanja prema tvrtki Dalekovod i šest dana kasnije preprodala tvrtki Construction Line LTD registriranoj na Malti za gotovo dvostruko višu cijenu.

Telegram navodi da je stvarni vlasnik Construction Linea Josip Jurčević, poslovni partner Pavla Vujnovca i suvlasnik jedne od tvrtki u sklopu PPD-ova holdinga, odnosno ENNA Grupe, te da su i tajnik i direktorica malteškog Construction Linea visokopozicionirani u strukturi energetskog holdinga, a Construction Line LTD je sredstva za isplatu “Tri D Rade” pribavio od tvrtke Erdal Trading LTD iz Malti.

U službenom malteškom registru kao stvarni vlasnik Erdal Trading LTD-a naveden je Vujnovac, objavio je Telegram koji je opisao i tijek transakcija, stavljajući priču u kontekst tvrtke Dalekovod koja je prošla kroz financijsko restrukturiranje.

  • +9
Privođenje Damira Škugora na ispitivanje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac/Cropix

U odgovoru Telegramu u PPD-ovom holdingu (ENNA Grupi) potvrdili su informaciju da je tvrtka Construction line ltd imala poslovni odnos kupoprodaje potraživanja s tvrtkom “Tri D Rada” 2021. godine, no da taj poslovni odnos nije bio povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima. “U konkretnom slučaju radi se o otkupu potraživanja prema Dalekovodu od tvrtke “Tri D Rada”.

Kupljeno je oko 98 milijuna kuna nominalne vrijednosti potraživanja za iznos od oko 23 milijuna kuna. Otkup potraživanja obavljen je u potpunosti u skladu sa zakonom. Jedina djelatnost tvrtke Construction line je otkup novčanih potraživanja. Tvrtka nije registrirana za obavljanje energetskih djelatnosti, ne raspolaže dozvolom za trgovanje energentima te nikada nije poslovala na tržištu energenata”, navode u priopćenju, piše novinar Večernji list.