DRŽAVA DAVALA LAŽNE IDENTITETE

'Zbog ovakvih informacija su glave letjele'

03.07.2011 u 23:06

Bionic
Reading

U emisiji 'Nedjeljom u dva' predsjednik Partnerstva za društveni razvoj, koje je prošli tjedan predalo prijavu protiv ministra Tomislava Karamarka, osvrnuo se na aferu Hypo. Izjavio je da je država mnogim dužnosnicima davala lažne identitete putem kojih su otvarali račune, prali novac i bogatili se. Kao primjer naveo je slučaj Vladimira Zagorca koji je, tvrdi, imao lažne dokumente te je djelovao pod imenima Zvonimir Majdak, Stjepan Kotarski i Frano Rudelić

'U Hrvatskoj još nije procesuiran niti jedan slučaj što se tiče afere Hypo, iako su austrijsko i druga tužiteljstva dostavila relevantne podatke za taj postupak. Kriminal u Hypu ima dvije faze. Prva je izvlačenje novca ukradenog od umirovljenika, novca ukradenog u privatizaciji i slično u Klagenfurt. Druga faza je pranje i vraćanje tog novca putem kredita. To je način na koji su se neobjašnjivo bogatile određene osobe', rekao je Munir Podumljak.

Zapitao je potom voditelja emisije Aleksandra Stankovića zna li tko su Zvonimir Majdak, Stjepan Kotarski i Frano Rudelić, pokazavši mu pritom fotokopije dokumenata sve tri spomenute osobe. Na svakoj od njih bila je fotografija jedne te iste osobe, Vladimira Zagorca, što je, kako tvrdi Podumljak, jedan od primjera na kojemu se vidi da je država nizu dužnosnika izdala lažne identitete.

'Vladimir Zagorec imao je osobne karte, putovnice, vozačke dozvole i sve druge dokumente na spomenuta tri imena i sve je izdano na isti datum. Zbog ovakvih informacija su glave letjele u Republici Hrvatskoj i ubijalo se. Naime, pod tim lažnim identitetima su otvarani računi preko kojih se prao novac. Ti računi se ne diraju, a dužnosnici se bogate na način da uzimaju fiktivne kredite, odnosno hipotekarne kredite na fiktivne iznose, te to onda prikazuju kao legalno porijeklo svoje imovine', istaknuo je predsjednik PSD-a.

Pozvao je potom građane Hrvatske da ne glasaju ni za koju političku stranku koja im neće obećati da će zamrznuti sve račune hrvatskih državljana u Hypo Klagenfurt i Hypo Hrvatska te odmrznuti samo račune onih koji mogu dokazati legalnost porijekla svoje imovine.

'Ukoliko se ne istraži ta afera, mi ostajemo vječno zarobljeni u rukama organiziranog kriminala i moćnika koji se oglušuju na pitanja kako su stekli svoju imovinu. Iz razgovora s onima koji su pratili aferu Hypo znam da su osim Zagorca i neki drugi dužnosnici bili u sličnoj situaciji. Danas imaju privatne biznise i neobjašnjiva bogatstva. Sve su to pod navodnicima ugledni poduzetnici koji su se obogatili na krvavo stečenom novcu hrvatskih građana, umirovljenika, nezaposlenih koji su ostali bez posla tijekom privatizacije', rekao je Podumljak.

Na Stankovićevo pitanje kojim se poslovima bave ti sumnjivi poduzetnici, Podumljak je istaknuo da se novac upumpava prije svega u građevinu i u poslove s nekretninama.

'Pretpostavka, za koju još nemamo dokaza, jest da što u nekretninama i ilegalnim kreditima, što u novcu koji je još uvijek negdje po računima, Hrvatska može povući 30-ak milijardi kuna. Riješilo bi se mnogo problema samo da se taj ukradeni novac vrati', zaključio je Podumljak. Dodao je da je rješenje u zapljeni novca i imovine onih koji ne mogu dokazati njeno porijeklo. Time bi se, kako tvrdi, riješila čak trećina problema Hrvatskog javnog duga.