u zagrebu

Zbog objavljene fotografije birački odbor razriješen dužnosti

30.05.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba razriješilo je dužnosti predsjednicu, potpredsjednicu i članicu biračkog odbora na biračkom mjestu 282 - OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92, jer su se fotografirali s kandidatom za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba primilo je u 9.35 sati prijavu o tom događaju na spomenutom biračkom mjestu te je odmah razriješilo tri članice biračkog odbora i na te dužnosti imenovalo nove osobe.

U priopćenju Izborno povjerenstvo Grada Zagreba podsjeća da, sukladno članku 35. stavku 3. Zakona o lokalnim izborima, izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasaju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Također, Izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da uklone postojeće fotografije članova biračkog odbora i kandidata za gradonačelnika te da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili bilo koju drugu temu.