PROBLEMIMA NIKAD KRAJA

Zbog nedostatka dozvola i pogibije radnika odgođeno otvaranje trgovačkog centra

11.11.2015 u 22:19

Bionic
Reading

Mall of Split, najveći trgovački centar na području Dalmacije vrijedan oko 1,4 milijarde kuna, suprotno najavama ipak neće otvoriti vrata kupcima ovog tjedna. Premda su investitori u lokalnim medijima već najavili 'svečanost završetka radova' za srijedu navečer i službeno otvorenje za četvrtak ujutro, osim neobavljenog tehničkog pregleda i nedostatka potrebnih dozvola zaustavila ih je pogibija jednog radnika u utorak kasno poslijepodne

Na gradilištu pristupnih cesta prema centru život je izgubio muškarac, radnik tvrtke Cestar, nakon što ga je po neslužbenim informacijama pregazio kamion. Menadžment trgovačkog centra Mall of Split javno je izrazio sućut i objavio da su otkazane sve svečanosti. Obitelji poginulog radnika osigurat će potporu dok će već pripremljenu hranu za domjenak donirati javnim kuhinjama i udrugama civilnog društva.

Do nesretnog slučaja u upravi ovog trgovačkog centra ponašali su se kao da je s dozvolama sve u redu te su otvoreno prkosili gradskoj vlasti najavom da započinju s radom bez legalnog pristupnog puta i bez potrebnih dozvola za golemi objekt. Kako je tportal već pisao prošlog tjedna, građevinska inspekcija utvrdila je da su rotor i ulica koji povezuju Mall of Split s Vukovarskom ulicom, najvažnijom avenijom u gradu, izrađeni mimo projekta i suženi za nekoliko metara kako bi se izbjegao skup otkup okolnih privatnih parcela. Investitorima je naloženo da se usklade s projektima ili - što su oni i učinili - od gradskih službi zatraže izmjene dozvola.

To je tek manji dio problema jer i stanovnici okolnih naselja najavljuju nove prosvjede i blokade zbog vrlo izvjesnog prometnog kaosa koji slijedi ovom dijelu Splita. Trajnije rješenje trebala bi biti planirana izgradnja novog pristupa s Ulice Domovinskog rata, no gradonačelnik Ivo Baldasar priznao je da se to ne može dogoditi još najmanje šest do osam mjeseci. Svojedobno je, podsjetimo, predvidio da će zbog otvaranja trgovačkog centra nastati 'džumbus'.

Iz splitske gradske uprave u srijedu poslijepodne konačno su reagirali na najave otvaranja i javno objavili da centar još uvijek ne posjeduje uporabnu dozvolu.

'S obzirom na veličinu objekta, tehnički pregled, koji je nužno obaviti prije izdavanja uporabne dozvole, ne može se odraditi u samo jedan dan, a u pregledu, osim gradskih službi, sudjeluju druga javna tijela. Vezano uz pristupnu prometnicu koju je investitor bio dužan izgraditi, u tijeku je postupak izmjene lokacijske dozvole i Grad Split ističe da prometnica prema Vukovarskoj ulici još nije javna površina, nego samo gradilište', objavili su iz ureda gradonačelnika Baldasara, uz najavu da će se, unatoč želji investitora za što skorijim otvaranjem, morati poštivati zakoni i propisi.

Sličan scenarij odvijao je i prije šest godina prilikom otvaranja trgovačkog centra City Centar One: i tada nisu bile izgrađene pristupne prometnice pa je uporabna dozvola izdana kao privremena. Stotinjak metara tog dijela Vukovarske ulice do danas nije dovršeno i promet se odvija uz privremenu regulaciju.

Kašnjenje s otvaranjem Malla, kako neslužbeno doznajemo, moglo bi uzrokovati i financijske probleme investitorima jer će zakupcima poslovnih prostora - već uređenim, opremljenim i napunjenim robom - po svemu sudeći morati plaćati visoke penale.