ANTIVAKCINACIJSKA HISTERIJA

Zbog necijepljenja 10 puta više oboljelih od ospica!

09.09.2014 u 13:34

Bionic
Reading

Broj oboljelih od ospica u prvoj polovici 2014. bio je veći od ukupnog broja oboljelih u posljednjih desetak godina, daleko je najveći od 2000. godine, otkad je ta bolest u SAD-u prvi put bila potpuno iskorijenjena, a odgovornost je na antivakcinacijskom pokretu koji se širi Zapadom, javljaju američki epidemiolozi

Prema Nacionalnom centru za cijepljenje i respiratorne bolesti, od 1. siječnja do 29. kolovoza, u toj su zemlji zabilježena čak 592 potvrđena slučaja.

Stručnjaci ističu da su ospice još uvijek prisutne u mnogim dijelovima svijeta, uključujući neke europske, azijske i afričke države pa se putnici koji nisu cijepljeni mogu zaraziti i virus donijeti kući gdje se on dalje može širiti.

Prema izvješćima američkih medija, u SAD-u posljednjih godina sve više jača antivakcinacijski pokret, tako da se danas broj roditelja u Kaliforniji koji se odlučuju za necijepljenje djece udvostručio u odnosu na razine od prije sedam godina.

'U Kaliforniji imamo škole u kojima je postotak djece koja koriste pravo izuzeća na temelju osobnih uvjerenja dosta iznad 50 posto', rekao je za Los Angeles Times dr. Gil Chavez, zamjenik direktora Centra za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravstvo Kalifornije.

'Bit će to velik izazov za suzbijanje svih bolesti koje se inače mogu spriječiti cijepljenjem', upozorio je.

Nestaje kritični imunitet krda

U Kaliforniji danas ima oko 950 vrtića u kojima je broj necijepljene djece veći od osam posto - kritičnog postotka koji osigurava tzv. imunitet krda. Ovaj imunitet nastaje kada je u nekoj zajednici procijepljen dovoljan broj osoba tako da se virus ne može nesmetano širiti pa su zaštićene čak i osobe koje nisu cijepljene. Što je veći udio populacije cijepljen, to je manja vjerojatnost da će virus zaraziti ljude koji iz određenih razloga nisu cijepljeni, koji imaju oslabljen imunitet ili na koje cjepivo nije dovoljno dobro djelovalo.


Antivakcinalisti – prijetnja ne samo sebi, već svima

Antivakcinacijska histerija koja se posljednjih godina širi zapadnim svijetom počela je pokazivati svoje naličje i u europskim zemljama u kojima epidemiološka slika polako ali sigurno počinje nalikovati onoj u zemljama trećeg svijeta.

Primjerice u posljednjih pet godina u susjednoj Srbiji zabilježeno je 300 slučajeva rubeole i 119 zaušnjaka, u BiH 161 slučaj rubeole, a u Makedoniji čak 16.352 slučaja zaušnjaka. Rumunjska, Poljska i Ukrajina bilježe na desetke tisuća slučajeva, a situacija nije mnogo bolja ni u Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Antivakcinalisti, uglavnom pobornici tradicionalnih i alternativnih metoda liječenja, kojima su se pridružile i neke holivudske zvijezde i starlete te brojni vjerski fundamentalisti, posljednjih desetak godina šire uvjerenja da cijepljenje, koje većina stručnjaka smatra jednim od najvećih uspjeha medicine, uzrokuje više štete nego koristi. Prema njihovu vjerovanju, zarazne bolesti u razvijenim zemljama nisu iskorijenjene programima cijepljenja, već isključivo zahvaljujući poboljšanju socijalnih, ekonomskih i higijenskih uvjeta. Mada znanstvenici ne isključuju pozitivan učinak ovih uvjeta, statistike pokazuju da su za nestanak brojnih bolesti, čijih užasa danas više nismo svjesni, ipak prije svega zaslužna cjepiva. Upravo činjenica da su mnoge zarazne bolesti iskorijenjene čini da ljudi u razvijenim zemljama postaju osjetljiviji na nuspojave cjepiva, nego na njihove pozitivne učinke.

'Najveći saveznik zaraznih bolesti više nisu siromaštvo ni prljavština, već globalni antivakcinacijski pokret', napisala je izraelska epidemiologinja Keren Landsman u časopisu Aeon u članku u kojem je analizirala zašto neke bolesti poput dječje paralize još uvijek nisu potpuno nestale iz razvijenih zemalja unatoč činjenici da postoji učinkovito cjepivo.

Koliko su opasne ospice?

Ospice su endemska bolest koju u mnogim krajevima svijeta uzrokuje Morbillivirus. Najčešće se javljaju zimi i u proljeće, a premda se ubrajaju u tipične dječje bolesti, mogu oboljeti sve dobne skupine. Bolest je vrlo zarazna, a izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek. Prenosi se kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, najčešće preko sluznice dišnih putova. Prije ere cijepljenja najčešće je pogađala djecu između 5 i 10 godina, a zbog njezina epidemijskog potencijala obolijevalo je gotovo 95 posto populacije. Nakon uvođenja obaveznog cijepljenja 1968., ospice su kod nas postale rijetke u predškolskoj i školskoj dobnoj skupini.

Kod ospica su komplikacije relativno česte, a mogu se kretati od blagih kao što su proljev, vrućica i osip, do teških poput upale pluća, meningitisa, encefalitisa pa i smrti. Infekcija kod trudnica koje nemaju protutijela može rezultirati gubitkom trudnoće. Od 1987. do 2000., broj smrtnih ishoda u SAD-u je bio oko 0,3 posto. U nerazvijenim zemljama smrtnost se kreće i do 28 posto.