UPOZORAVAJUĆA STUDIJA

Zbog loše hrane pretilost i pothranjenost postaju - standard

  • Autor: tportal\Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2016 13:58
  • Objavljeno 14.06.2016 u 12:31
Debljina pretilost

Debljina pretilost

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Neodgovarajuća prehrana postaje novi standard u svijetu, s obzirom na to da pretilost napreduje u gotovo svim zemljama, a pothranjenost je i dalje prisutna u najsiromašnijim zemljama, zaključak je danas objavljene studije

Međunarodna zajednica neće uspjeti iskorijeniti pothranjenost do 2030. ne bude li odlučno djelovala, ocijenili su autori Svjetskog izvješća o prehrani, dokumenta koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka uz financijsku potporu filantropskih i javnih organizacija.


U najmanje 57 od 129 zemalja u kojima se provodilo istraživanje, zabilježene su visoke stope pothranjenosti - napose zaostajanje u rastu i anemija - kao i pretilosti te prekomjerne težine kod odraslih, ističe se u tom izvješću.

'Svaka treća osoba pati od pothranjenosti ili pretilosti', upozorava Lawrence Haddad, supredsjedatelj skupine koja je izradila izvješće i znanstveni suradnik Međunarodnog istraživačkog instituta za politiku ishrane (IFPRI-ja), prenosi se u priopćenju.

'Živimo u svijetu u kojem su pothranjenost i pretilost postale normalne. Moramo reći da je to neprihvatljivo', istaknuo je.

U studiji se upozorava da je neodgovarajuća prehrana odgovorna za gotovo polovinu smrti djece do pete godine i da je najveći rizik za javno zdravstvo.

Svjetsko izvješće o prehrani svake godine prati ostvarivanje zadaća koje su članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) preuzele 2013. za razdoblje do 2025. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!