NEMA SE

Zbog krize gase se djelatnosti Hrvata u Srbiji

12.06.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Vijeća nacionalnih manjina zbog financijske krize u Srbiji gotovo su pred gašenjem, upozorila je u petak predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavica Peić, istaknuvši kako su manjine među prvim žrtvama teške gospodarske krize u Srbiji.

"Mogu reći da će biti upitan rad mnogih nacionalnih vijeća, možda i hrvatskog", navela je Peić u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini. Dodala je da će zastupnička tijela narodnih manjina iz srbijanskog proračuna ove godine dobiti 74 posto manje novca nego prošle godine, a nije isključila mogućnost da smanjenje bude još veće.

"To bi bilo katastrofalno i u tom slučaju svi možemo staviti ključ u bravu vijeća", navodi dužnosnica HNV-a. Rekla je da će zbog krize sva primanja članova Izvršnog odbora HNV-a te tajnika i predsjednika HNV-a biti ukinuta dok se ne uspostavi uredna razina financiranja. Također, neće se isplaćivati dnevnice, a bez novca će ostati neki projekti u obrazovanju, kulturi i informiranju.

Zbog nedostatka novca institucije šokačkog Podunavlja morale su otkazati ovogodišnji zajednički projekt "Šokci i baština".

Drastično smanjenje dotacija nacionalnim vijećima dovoljno govori o odnosu srbijanske vlasti prema nacionalnim manjinama, navodi Slavica Peić, istaknuvši kao pozitivan primjer Hrvatsku koja je tek neznatno smanjila novčanu pomoć srpskoj manjini.

"Naše djelovanje sada je svedeno na vegetiranje", zaključila je predsjednica Izvršnog odbora HNV-a.