ZAOBILAZE SE BROJILA

Zbog krađe struje do tri godine zatvora

28.04.2011 u 18:12

Bionic
Reading

Sve je više slučajeva krađe struje, najčešće neplatiša koji se, nakon što ih HEP isključi iz mreže, ponovo sami priključuju. Struju nerijetko kradu i oni koji ju još nisu uveli u svoju kuću, a ima i slučajeva kada si krađom struje potrošači žele smanjiti račune te manjim dijelom troše električnu energiju koja je spojena preko brojila, a većim dijelom 'besplatnu' struju koja u njihov dom dolazi zaobilazeći brojilo

Jučer je tako policija ušla u trag još jednom kradljivcu struje, 55-godišnjaku s područja općine Garčin, koji je neovlašteno trošeći električnu energiju počinio kazneno djelo. Muškarac je punih pola godine krao struju tako da se direktno spojio s mreže, odnosno glavnog osigurača, na potrošače, zaobišavši pritom brojilo koje registrira potrošnju električne energije.

U razdoblju od 19. srpnja do 1. veljače, trošeći struju za potrebe svog kućanstva, 55-godišnjak je oštetio HEP za iznos veći od 10.000 kuna. Protiv njega slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu za kazneno djelo neovlaštene potrošnje električne energije, temeljem Zakona o energiji. Prijeti mu novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.