icpr

Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao EU krizni mehanizam

29.01.2020 u 07:34

Bionic
Reading

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije je zbog koronavirusa aktiviralo poseban krizni mehanizam Vijeća

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova. Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje, piše Večernji list. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini - kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem - zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.