IZVOLITE RUŠITI

Zbog kaosa na Žnjanu splitski HDZ žestoko prozvao svog ministra!

07.11.2016 u 21:29

Bionic
Reading

Dogovor splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i HDZ-ovog ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića, koji su u ponedjeljak objavili da odustaju od uklanjanja čak pedesetak bespravnih kafića na plaži Žnjan 'dok se ne izradi novi urbanistički plan za to područje', nije dobro primljen u Kuščevićevoj stranci

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić kasno navečer javno je poručio vlastitom ministru da izvoli provesti rješenja koja su ispisali njegovi građevinski inspektori, dok je gradonačelnik Baldasar pozvan da poštuje odluke Gradskog vijeća po ovom pitanju.

'Ministre i gradonačelniče, iscrpile su se sve pravne mogućnosti legalizacije bespravne gradnje žnjanskog platoa! Splitski HDZ je cijeli mandat pokušavao potaknuti rješavanje kaosa na Žnjanu, o čemu smo inicirali i raspravu na Gradskom vijeću, ali su nas gradonačelnik Baldasar i SDP uporno ignorirali', objašnjava Škorić u svom priopćenju i potom javno poziva obojicu na akciju.

'Postupite po zaključku Gradskog vijeća kojeg je HDZ predložio 20. srpnja ove godine, koji glasi: 'Traži se od gradonačelnika i stručnih službi Grada Splita te nadležnih državnih tijela da svaki u okviru svoje nadležnosti poduzmu sve radnje radi uklanjanja objekata ili njihovih dijelova koji su izvedeni izvan gabarita dozvoljenih na koncesijskim odobrenjima', zaključuje šef splitskog HDZ-a.

Kako smo već izvijestili, ministar Kuščević u ponedjeljak je u Splitu objavio da neće ispuniti vlastito predizborno obećanje o rušenjima na Žnjanu, najvećoj splitskoj plaži devastiranoj desecima ilegalnih klubova i kafića. To je obrazloženo početkom izrade Detaljnog plana uređenja, za što će podlogu napraviti Arhitektonski fakultet u Splitu - i to, kako je objašnjeno, 'kao da se radi o praznoj površini', dakle bez uzimanja u obzir sporne bespravne gradnje.

Kaos na Žnjanu već mjesecima izaziva žestoko negodovanje Splićana, burno je reagiralo i Društvo arhitekata, no gradonačelnik Baldasar i njegove službe bili su prilično popustljivi, usput objasnivši da je 'simpatična doza kreativnog nereda' i da se između ostalog radi o socijalnom pitanju s obzirom na to da je ondje navodno zaposleno tristotinjak ljudi.