HDZ O VLADINIM MJERAMA

'Zbog izmjena zakona o PDV-u mnogi će ugasiti obrte'

08.03.2013 u 20:04

Bionic
Reading

HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad izrazio je danas nezadovoljstvo prijedlogom novog obračuna i plaćanja PDV-a jer procjenjuje da će većina obrtnika u Hrvatskoj kojima djelatnost nije trgovina znatno smanjiti poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je

'Novim obračunom i plaćanjem PDV-a većina obrtnika u RH kojima djelatnost nije trgovina znatno će smanjiti svoju poslovnu aktivnost u korist uvoza i trgovine, ako ne i ugasiti je, pa se HDZ protivi donošenju spomenutih mjera naprečac i bez jasnog predviđanja njihova učinka", ističe u priopćenju HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad. Smatra da se tom "mjerom" fiskalne politike dodatno opterećuje dio gospodarstva koji koalicijska vlada ne bi smjela "grubo zanemariti i zapostaviti".

"Očito je kako je jedina briga zakonodavca kratkoročno napuniti državnu blagajnu ne sagledavajući činjenicu da će se to vrlo skoro negativno odraziti na ionako tešku gospodarsku situaciju", drži HDZ i ističe kako obrtnici zajedno s malim i srednjim poduzetnicima trebaju biti pokretač razvoja hrvatskoga gospodarstva. Podsjeća i da, po načelima oporezivanja PDV-om, obrtnici koji su u sustavu jednostavnog knjigovodstva, a takvi uglavnom prevladavaju, PDV obračunavaju i plaćaju prema naplaćenoj realizaciji.

"Prijedlozi dijela vlade da plaćaju PDV prema nastanku poslovnog događaja, a ne prema načelu 'blagajne' (naplate), obrtnike bi izjednačili s ostalim poduzetnicima u pitanju PDV-a, ali bi mnogima donijeli teškoće i možda propast.

Nesmotreno je svrstavati obrtnike u takav položaj a da se nije povela briga o izmjenama i dopunama sustava oporezivanja dohotka i tako pokušalo amortizirati za većinu obrtnika nepovoljan financijski učinak zbog obračuna i plaćanja PDV-a prema fakturiranoj realizaciji. Naime, obrtnici će po pitanju PDV-a biti izjednačeni s ostalim poduzetnicima iz sustava poreza na dobit, ali će i dalje biti neravnopravni po visini stope poreza na dohodak", upozorava HDZ-ov Odbor za poduzetništvo, obrt i rad.