Donji dom ruskog parlamenta

Zbog izbjegavanja vojske Rusi odredili elektroničko slanje vojnih poziva

11.04.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je jednoglasno izglasao uvođenje elektroničkog slanja vojnih poziva što je novost u toj zemlji, a odluka je izglasana dok vlasti nastoje otežati izbjegavanje novačenja

Duma je preliminarno odobrila zakon u drugom čitanju.

Ruske vlasti kažu da je mobilizirano nešto više od 300 tisuća vojnika za rat protiv Ukrajine, a sada pokušavaju pridobiti dobrovoljce.

"Moramo usavršiti i modernizirati sustav vojnog poziva", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare u utorak, na kojem je također podsjetio na "probleme" prošle godine tijekom mobilizacije.

Prvotna odluka o mobilizaciji prvi put nakon Drugog svjetskog rata potaknula je desetke tisuća muškaraca u vojno sposobnoj dobi na bijeg u inozemstvo, a i prosvjedi su izbili u više ruskih gradova, ali su i brzo bili ugušeni.

Peskov je odbacio tezu da bi planovi digitalizacije mogli izazvati daljnji val panike i emigracije među mladim Rusima koji žele izbjeći borbu u Ukrajini.

"Ovaj plan nije povezan s mobilizacijom", rekao je i ponovio da vlasti ne planiraju provesti drugi val mobilizacije.

  • +30
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Prema sadašnjem sustavu, muškim vojnim obveznicima šalju se pozivi na njihove adrese.

Vojska ponekad ima problema s provjerom jesu li vojni pozivi uredno primljeni te je li adresa ispravna.

Po novom prijedlogu, pozivi bi se slali elektronički potencijalnom regrutu na osobni račun na glavnom vladinom portalu i smatrat će se da su dostavljeni odmah po elektroničkoj isporuci.

Kremlj je lani obećao ispraviti "pogreške" u početnoj kampanji mobilizacije zbog čega su neki muškarci koji nisu bili podobni za mobilizaciju zbog dobi ili zdravstvenog stanja pozvani da se bore u Ukrajini.