DESNI INTELEKTUALCI

Zbog Gotovine traže odgodu referenduma o EU

04.01.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Skupina više od tisuću hrvatskih potpisnika, uglavnom intelektualaca, među kojima su akademici i sveučilišni profesori, uputila je danas zahtjev na hrvatskom i engleskom jeziku vlastima Republike Hrvatske da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održi tek nakon donošenja konačne presude hrvatskim generalima na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu

Potpisnici smatraju kako Hrvati imaju vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti. Dodaju kako to pokazuje EU, koja je kaznila Hrvatsku zato što je, kako ističu, na temelju prava i obveza iz Ženevske konvencije oslobodila svoj okupirani teritorij. 'Na tome tragu Tužiteljstvo Haaškoga suda optužilo je hrvatske generale, iskonstruiralo pravnu normu o 'zajedničkom zločinačkom pothvatu' kako bi moglo optužiti čitave civilne i vojne strukture', napominju potpisnici te podsjećaju kako Hrvati nakon takvih optužaba postavili pitanje o prekomjernom granatiranju svojih gradova, a na njega nikada nisu dobili odgovor.

Takvo ponašanje Europe ocjenjuju povijesnim primjerom beščašća i gaženja svih kršćanskih vrijednosti.

Smatraju kako je prilagodba Hrvatske odlukama Haškoga suda bio stalni zahtjev EU-a, koji je ostao i do danas, premda se taj sud po njihovu mišljenju sve vrijeme odnosio rasistički prema pojedinim narodima.

Ocijenivši kako su hrvatske vlasti od 2000. poslušno prihvaćale ili prelazile preko takvih pogleda na osnovne vrjednote, potpisnici smatraju kako ulazak Hrvatske u EU pod takvim uvjetima neće moći pomoći EU-u da spozna vrjednote bez kojih ne može opstati te zato pozivaju hrvatske vlasti da odgode referendum sve dok se ne objavi konačna presuda Haškoga suda hrvatskim generalima.

Ističu kako žele vidjeti je li Europa prepoznala žrtvu, razlikuje li vrijednosti slobode od sužanjstva te tako dati priliku članicama EU da se očituju - smatraju li i dalje da postoje više i manje vrijedni narodi.

Potpisnici također smatraju kako bi održavanje referenduma prije bitne presude bitno umanjilo plebiscitarni izlazak na njega te pokazalo, kako tvrde, da nas vlasti vode u EU, jer ne znaju što s hrvatskom državom, kao što nisu znale ni 1918. 'Ne možete nas zaplašiti s eventualnim balkanskim parlamentima, jer tamo ne pripadamo', poručuju potpisnici te dodaju da će, ne odgodili se referendum, to biti dokaz kako hrvatske vlasti ne žele pomoći članicama EU-a.

Potpisnici pozivaju hrvatske građane da na referendumu pokažu i jednima i drugima kako puno više cijene hrvatske vrjednote od onih koje se propagiraju iz EU-a, a koje slijepo podupiru hrvatske vlasti od 2000. godine.

Među potpisnicima zahtjeva za odgodu referenduma, uz ine, su i akademici Smiljko Ašperger, Dubravko Jelčić, Stjepan Marčelja, Josip Pečarić te nadbiskup u miru mons. Ante Jurić i profesor emeritus Zvonimir Šeparović.