pipanje u sakristiji

Zbog diranja petorice mladića s područja Splita fratar leti iz Crkve

17.05.2018 u 21:22

Bionic
Reading

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić susreo se prije tri dana u jednom župnom uredu na području Splita, s dvije žrtve fra Gracijana G. (78), fratra splitskog samostana sv. Frane. Nadbiskup se susreo s danas 36-godišnjim muškarcem kojega je fratar napao u sakristiji kad je imao 15 godina, te s danas 39-godišnjakom kojega je fratar dirao kad je imao 20 godina

Najveća se bura digla upravo oko njegova slučaja jer je jedna bivša studentica teologije za Slobodnu Dalmaciju posvjedočila da je još prije 15 godina kazala nadbiskupu za ovaj slučaj.

Pedofilska afera koja već mjesec dana potresa crkvene redove i tijekom koje se pojavilo nekoliko žrtava, koje su navele da ih je on seksualno zlostavljao u samostanu tijekom "devedesetih" godina, u središtu je zanimanja i nadležnog Općinskog državnog odvjetništva i policije, koji provode intenzivnu istragu.

'S nadbiskupom smo se našli na njegovu inicijativu. Najprije nam je rekao da se iskreno ne sjeća trenutka da je djevojka došla 2003. godine i kazala mu za to što je fratar napravio, ali je isto tako rekao da ona sigurno ne laže. Rekao je da ga je stid zbog svega što nam se dogodilo i da on nije znao što se događa, izrazio je veliko kajanje, a ja nisam mogao vjerovati, počeo sam plakati.

Mi kao žrtve smo osuđeni doživotno na patnju i na konzumiranje lijekova i normalno je da tražimo pravdu', rekao je 36-godišnjak, dodajući kako im je nadbiskup kazao da su njegova vrata za njih i sve ostale žrtve uvijek otvorena dodavši da je u Vatikan već otišla kompletna dokumentacija i da su dokazi protiv fratra vrlo čvrsti, ali i da su prema Zagrebu slali neke stvari i da ovi u Provinciji nisu bili najspremniji za suradnju.

Večernji list pak dozanje da je završen crkveni postupak prethodne istrage pri Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u pedofilskom slučaju u Splitu i da je fratar kriv za pet slučajeva diranja mladića . Sankcije bi trebale biti otpuštanje iz franjevačkog reda i otpuštanje iz kleričkog staleža.