OPAČIĆ MIJENJA ZAKON

Zbog Centra za socijalnu skrb roditelji odustali od dječje štednje

razbijena kasica prasica besparica

razbijena kasica prasica besparica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Hemera

Žele li novac podignuti s računa, roditelji moraju tražiti dopuštenje Centra za socijalni rad. Zbog ovakvog zakona brojni su roditelji odustali od štednje pa se iz Vlade čuju najave izmjena zakona

Prije 14 godina, kada je rodila prvo dijete, Marijana mu je otvorila dječju štednju. 'Mi smo svaki mjesec odvajali neka sredstva i stavljali na račun i učila sam ga kao malo dijete da štedi i da si ako si želi nešto priuštiti, mora nečega odreći i on je stvarno stekao tu naviku', ispričala je Marijana Bošnjak za Novu TV.

Knjižica kaže da je novac tu, no do njega se ne može. Želi li roditelj s tim novcem kupiti računalo ili platiti maturalac, mora u Centar za socijalnu skrb po dozvolu za novac. 'Mi smo jednostavno prekinuli štedjeti na takav način', kaže Marijana.

Ministrica Opačić mijenja naputak adresiran na banke. 'Mi smo sada donijeli jedno tumačenje da smo to ograničili na 10 tisuća kuna i s do deset tisuća kuna roditelji mogu raspolagati bez Centra', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'Centri su bili opterećeni', tvrdi ministrica, 'a roditelji diskriminirani'. Pravobraniteljica za djecu ne slaže se. 'Onog časa kad roditelji uplate novac na ime djeteta, to više nije njihov novac', kaže pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Kritike ministricu ne brinu. 'Ovdje je riječ isključivo o dječjoj štednji, ono što roditelji sami izdvajaju i mislimo da s do 10 tisuća kuna roditelji mogu raspolagati', kaže Opačić.

Roditelji poput Marijane s ministričinim potezom su zadovoljni. 'S deset tisuća kuna vi možete kupiti normalni kompjuter a da ne morate nikome objašnjavati kakvu grafičku karticu i zašto trebate', kaže Marijana. Maturalac, veći školski izlet, glazbeni instrument ili bilo koja stvar za koju je dijete štedjelo, za mnoge više neće imati administrativnu prepreku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!