PO PRAVDU U STRASBOURG

Zbog batina ispred škole država mora isplatiti 7.500 eura

03.01.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Zbog batina što ih je dobio na školskom igralištu u Dubrovniku prije gotovo 10 godina Tomislav Remetin morao je po pravdu čak do Strasboruga. I konačno ju je dočekao, jer je Europski sud za ljudska prava zaključio kako mu je prekršeno pravo na privatnost, zbog čega mu Hrvatska mora platiti 7.500 eura odštete, piše Novi list

Tada 13-godišnji Remetin igrao je s prijateljima na školskom igralištu nogomet. Dječaci su na igralištu pronašli loptu, no pojavio se dječak koji je tvrdio da je lopta njegova. Remetin mu nije povjerovao te mu je odbio dati loptu, ali se potom pojavio dječakov otac i nasrnuo na Remetina. Povukao ga je za majicu i nekoliko ga puta udario po glavi i leđima, piše Novi list.

Remetin je slučaj prijavio dubrovačkoj policiji, a dijagnosticirane su mu ogrebotine na lijevom obrazu, i lijevoj stani leđa.

Mjesec dana kasnije na zahtjev dubrovačke policije pokrenut je prekršajni postupak protiv nasilnog muškaca zbog remećenja javnog reda i mira. Ispitan je tek u lipnju 2004. godine, da bi u travnju 2005. godine slučaj pao u zastaru, piše Novi list.

Istovremeno je na zahtjev Tomislavovog oca pokrenut i kazneni postupak. Dječaci koji su s Tomislavom igrali nogomet potvrdili su detalje iz prijave, ali je optuženik sve porekao na ročištu 2006. godine.  Tužiteljstvo je na kraju odustalo od kaznenog progona, uvjereno kakonema dovoljno dokaza protiv optuženika, nakon čega je Remetinov otac osobno preuzeo postupak protiv muškarca, no on je oslobođen uz obrazloženje da je Remetin isprovocirao njegovepostupke.

Ni pokušaj da nasilni otac bude osuđen zbog prijetnji Tomislavu Remetinu nije uspio, jer je Općinski sud u Dubrovniku zaključio da je za sve ono što se dogodilo na školskom igralištu već ranije oslobođen krivnje u procesu zbog nasilničkog ponašanja.

Kako im je propao i pokušaj ishođenja 10.000 kuna odštete u parničnom postupku na dubrovačkom sudu, te kada su Vrhovni i Ustavni sud RH odbacili sve njihove žalbe, Remetini su krenuli po pravdu u Strasbourg, piše Novi list.

Europski sud za ljudska prava zaključio je kako napad na 13-godišnjaka od strane odraslog muškarca, koji je na kraju prošao nekažnjeno predstavlja povredu mladićevih konvencijskih prava i to prije svega prava da država osigura zaštitu njegovog fizičkog i moralnog integriteta.

To što Hrvatska ima adekvatno prekršajno i kazneno zakonodavstvo nije dovoljno, ocijenio je sud, jer se upravo u slučaju Remetin dokazalo kako njegova primjena u praksi nije dostatna, te je postupak protiv nasilnika čak pao u zastaru, zaključuje Novi list.