MOGUĆA SUSPENZIJA ARBITRAŽNOG UGOVORA?

Zbog arbitraže HDZ traži hitan sastanak predsjednice, Vlade i Sabora

22.07.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Dok Ministarstvo vanjskih i europskih poslova provjerava istinitost medijskih napisa o mogućem slovenskom kršenju arbitražnog postupka, o najnovijem skandalu priopćenjem se oglasio i HDZ

HDZ je, stoji u priopćenju, zabrinut zbog medijskih napisa da je član Arbitražnog suda za granični spor između Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jernej Sekolec u nekoliko navrata dogovarao strategiju lobiranja vezanu uz meritum spora sa zastupnicom Slovenije, zaposlenicom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

'Ako su transkripti vjerodostojni, ozbiljno je ugroženo postizanje poštenog i pravednog rješenja spora u arbitražnom postupku', stoji u priopćenju HDZ-a.

U HDZ-u podsjećaju da su prenošenje pojedinosti iz povjerljivih rasprava ostalih članova Arbitražnog suda, zajedničko osmišljavanje plana utjecanja na ostale arbitre, pa i kroz privatne susrete, naknadno dodavanje memoranduma u spis nakon završetka usmene rasprave te ostalo zaobilaženje, ali i grubo kršenje postupovnih pravila suda, potpuno nedopustivi. Udruženim djelovanjem člana Arbitražnog suda i zastupnice Republike Slovenije prekršene su odredbe Sporazuma o arbitraži, prije svega čl. 6. koji propisuje povjerljivost postupka, kažu u HDZ-u.

'Mogućim protupravnim djelovanjem člana Arbitražnog suda, ali i slovenske strane, nepopravljivo je narušen te u potpunosti doveden u pitanje i arbitražni postupak u cijelosti. Stoga smatramo da bi, osim obavještavanja suda i Europske komisije o novonastalim okolnostima, predsjednica RH, Vlada i Hrvatski sabor trebali hitno raspraviti ovo izuzetno važno vanjskopolitičko pitanje koje se odnosi na granice RH, pa – ako se navodi pokažu vjerodostojnim – u skladu s međunarodnim ugovornim pravom i razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora zbog povreda bitnih za ostvarenje njegove svrhe', zaključuje se u priopćenju HDZ-a.