PALA PRODAJA

Zbog aflatoksina šteta u Srbiji do 125 milijuna eura

15.03.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević priznao je u četvrtak dio odgovornosti za aferu s aflatoksinom u mlijeku, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnje i vanjske trgovine Rasim Ljajić priopćio je da su procijenjene štete između 100 i 125 milijuna eura, te da je prodaja mlijeka pala za pet do 27 posto

Afera s aflatoksinom u mlijeku, kukuruzu i u stočnoj hrani u četvrtak je stavljena na dnevni red posebne sjednice srbijanskog parlamenta na zahtjev oporbene Liberalno-demokratske stranke i njezina predsjednika Čedomira Jovanovića upućen još 26. veljače, nakon što su priopćeni rezultati o aflatoksinu u mlijeku u Srbiji.

Tada je LDP istaknula da se sigurnost hrane u Srbiji ne može svesti na 'besmislene stranačke ratove', budući je javnost prošlih tjedana bila svjedokom uzajamnih optužbi dužnosnika vladajućih naprednjaka (SNS) i oporbenih demokrata (DS).

'Priznajem da je dio moje odgovornosti i da se nismo stigli pozabaviti tim stvarima i da nas je čitav ovaj slučaj (s aflatoksinom u mlijeku) zatekao', rekao je ministar Knežević pred zastupnicima, istodobno ustvrdivši kako postoje nedostaci u propisima i sustavu kontrole hrane u Europskoj uniji (EU).

'Novim pravilnicima došlo je do suštinskih promjena, prvenstvena odgovornost za kakvoću hrane je na proizvođačima, a državi je namijenjena uloga kontrole. Taj sustav pokazuje nedostatke u čitavoj EU', rekao je Knežević i upozorio da u sektoru poljoprivrede u Srbiji postoje veliki problemi, počevši od nedostatka nacionalnog referentnog laboratorija, pa do rada inspekcijskih službi.

Inače, beogradski mediji ranije su obavili da je 2003. godine Srbija dobila osam milijuna eura donacija za laboratorij koji je dvaput svečano otvaran, ali ni danas ne radi.

Ministar Rasim Ljajić istaknuo je da su pojedine mljekare obustavile izvoz, a neke ga smanjile za čak 37 posto, a da je 'analiza prodaje u šest najvećih trgovinskih lanaca pokazala da je prodaja mlijeka opala od pet do 27 posto'.

Ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović ustvrdila je da niti jednog trenutka zbog aflatoksina M1 nije bilo ugroženo zdravlje građana.

'Nema štetnih posljedica za one koje ga piju, aflatoksin jest toksična supstanca, ima kancerogeno djelovanje i utječe na imunitet i zato je dan standard od 0,05 mikrograma po litri. To je standard EU i mi trebamo težiti tom standardu', rekla je Dejanović.

Srbijanska vlada je nakon priopćenih nalaza o povećanoj razini aflatoksina iznad 0,05 mikrograma po litri po standardima EU vratila na snagu raniji nacionalni standard od 0,5 mikrograma po litri, a rezultati referentnog laboratorija EU u Nizozemskoj pokazali da gotovo 70 posto uzoraka mlijeka prelazi granicu aflatoksina od 0,05, dok su dva uzorka premašila i srbijanski standard od 0,5.

U međuvremenu je smijenjeno dvoje dužnosnika nacionalnih fito-sanitarnih institucija, a oporba je inzistirala i na odgovornost ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, ali on nije smijenjen niti je ponudio ostavku.

Ministari poljoprivrede iz regije suglasili su se 5. ožujka u Beogradu da je, nakon višednevnih potresa na tržištu zbog povećane razine aflatoksina u mlijeku, u svim državama nužno pojačati nadzor stočne hrane i proizvodnje sirovog mlijeka, te da u tu svrhu za dodatne kontrole mlijeka zemlje regije mogu koristiti referentni laboratorij u Hrvatskoj.