SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Završili upisi na fakultete; gdje još ima mjesta?

03.08.2015 u 12:34

Bionic
Reading

Na Sveučilištu u Zagrebu završeni su upisi u prvu godinu preddiplomskih studija u srpanjskom roku. Na nekim fakultetima više nema mjesta za jesenski rok, na većini ih ima malo, a najviše ih je na Pravnom, Prometnom, Ekonomskom i Grafičkom

Na Filozofskom fakultetu neće biti jesenskog upisnog roka. Na PMF-u se još mogu upisati nastavnički smjerovi na fizici, fizici i kemiji te fizici i informatici. Jesenskih upisa neće biti ni na FER-u, Medicinskom, Edukacijsko rehabilitacijskom, Arhitektonskom, Rudarskom, Veterinarskom, Prehrambeno tehnološkom, Farmaceutskom (osim za strance koji nisu iz EU-a), a isto vrijedi za Stomatološki.

Gledano po znanstvenim područjima najviše studenata upisalo je društveno područje 4.115, zatim tehničko 2.679, humanističko 1.394, a najmanje biomedicinsko 736, prirodno 714 i umjetničko 170 na kojima je bilo i najmanje mjesta.

Na ostalim fakultetima ima još nešto malo mjesta. Najviše ih ima na Pravnom, Prometnom, Ekonomskom i Grafičkom. (tablicu s preciznim podacima pogledajte na ovom linku)

Kao i do sada, svi studenti koji su upisali prvu godinu trebali bi studirati na teret državnog proračuna. Pregovori između Sveučilišta i Ministarstva o programskim ugovorima još su u tijeku jer su prijašnji, trogodišnji istekli. No u Rektoratu nam kažu da očekuju da tu ne bi trebalo biti nekih promjena.

Za upis viših godina vrijedit će ista pravila kao i do sada – oni koji su u prethodnoj godini prikupili više od 55 ECTS bodova studirat će besplatno, oni koji imaju između 30 i 54 plaćat će ovisno o cijenama bodova koji im manjkaju, a oni koji imaju manje od 30 morat će plaćati punu cijenu školarine.

Od ukupno 12.455 upisnih mjesta, koliko je na Sveučilištu u Zagrebu bilo predviđeno temeljem odluke Senata, u srpanjskom roku popunjeno je njih 10.785. Kada se promotre kvote za redovite studente, od predviđenih 10.632 mjesta, u ljetnom upisnom roku popunjeno je ukupno 9.813 mjesta.

Sukladno tome, na Sveučilištu u Zagrebu za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2015./2016. u rujanskom upisnom roku ostalo je 1.670 mjesta.

Popunjenost kvote za upis studenata u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija na Sveučilištu u Zagrebu na ukupnoj razini iznosi 86,6 posto, dok je ona unutar kvote za redovite studente na razini od 92,3 posto.

Općenito se može zaključiti da su ovi podaci slični prošlogodišnjim rezultatima upisa u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija na Sveučilištu u Zagrebu u srpanjskom upisnom roku kada je popunjenost na ukupnoj razini iznosila 86,19 posto, a unutar kvote za redovite studente 91,08 posto.