USKOK NA POTEZU

Završila sudska istraga Pukanićeva ubojstva

12.10.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Jednogodišnja istraga protiv šestorice osumnjičenih za ubojstvo suvlasnika i novinara tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića završila je na zagrebačkom županijskom sudu, a spis će biti upućen USKOK-u najvjerojatnije do kraja ovog tjedna

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je danas za Hinu da je istražna sutkinja Erna Dražančić u proteklih godinu dana provela sve dokazne radnje i završila istragu.

"Spis se završava i zaključuje i najvjerojatnije će do kraja ovog tjedna biti proslijeđen USKOK-u", kazao je Devčić

Budući da je istraga bila tajna, o pojedinostima nije želio govoriti, no kazao je kako je u proteklih godinu dana "saslušan veći broj svjedoka, obavljeno više prepoznavanja te pretraga automobila i stanova, provjereni brojni telefoni te provedena brojna vještačenja". Dodao je da potkraj listopada istječe maksimalni pritvorski rok u kojem se osumnjičenici mogu držati iza rešetaka bez podizanja optužnice.

Kad od suda dobije spis, u USKOK-u moraju odlučiti hoće li podignuti optužnicu protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića, koji je u pritvoru u Beogradu, te bjegunca Bojana Gudurića za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i nagrada od 100.000 kuna.

Uz njih, za isti zločin su osumnjičeni Milenko Kuzmanović i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, no protiv njih se vodi odvojeni postupak u Srbiji.

Jocića se tereti da je preko svog kuma Slobodana Đurovića naredio i naručio Pukanićevo ubojstvo. Bratiće Matanić i Mafalanija tereti se da su bili dio zločinačke organizacije koja je nekoliko mjeseci pratila žrtvu te da su nabavili eksploziv i drugo oružje potrebno za atentat, a Milovanovića i Gudurića da su bili izravni počinitelji ubojstva.

Milovanović je dovezao skuter s eksplozivom u dvorište "Nacionala", a Gudurić je motrio dvorište i daljinski aktivirao eksploziv u trenutku kad se Pukanić približio skuteru.

Odvjetništvo vjeruje da su Matanići i ostali sve radili po nalogu Jocićeva kuma Đurovića, a za to im je navodno isplaćeno 1,5 milijuna eura

Jednogodišnja zagrebačka istraga pokrenuta je kad su osumnjičenici uhvaćeni u policijskoj akciji nazvanoj "Balkan ekspres". Istraga je proglašena tajnom, pa je ostalo nepoznato tko je sve svjedočio i koje su istražne radnje provedene. No mediji su nedavno objavili da USKOK ima krunskog svjedoka, odnosno osobu koja je sudjelovala u pripremi ubojstva, ali se nagodila s odvjetništvom te odlučila svjedočiti protiv ostalih osumnjičenika.

Hrvatski i srbijanski tisak nagađa da se optužbe protiv osumnjičenih temelje upravo na iskazu tog svjedoka pokajnika.