ZA NEZAPOSLENE MLADE

Završena edukacija za posrednike u nastavi za gluhe i nagluhe

17.06.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Dvadeset nezaposlenih mladih visokoobrazovanih stručnjaka dobilo je danas svjedodžbe o završenoj edukaciji za komunikacijskog posrednika u nastavi za gluhe i nagluhe osnovnoškolce. Dio je to projekta 'Poticanje zapošljavanja mladih jačanjem njihovih kompetencija za stjecanje boljeg položaja na tržištu rada', a provodi ga Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uz financijsku podršku EU-a. Mladi iz Zagreba i Zagrebačke županije pridružili su se onima iz Osječko-baranjske županije jer je, naime, deset nezaposlenih Slavonaca nedavno također završilo istu edukaciju što bi im svima trebalo omogućiti brže zapošljavanje

Dodatna edukacija organizirana je za nezaposlene mlade do 29 godina sa sveučilišnom diplomom iz društvenih i humanističkih znanosti kao dio HSGN-ova projekta koji EU pomaže sa 67.045,60 eura, a ukupna je vrijednost 71.578,60 eura. Intenzivna edukacija trajala je mjesec dana i provodilo ju je Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika gluhih, a polaznici su naučili osnove komunikacije s osobama oštećena sluha i znakovnog jezika te dobili najvažnije informacije o poslu komunikacijskog posrednika.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, prema dostupnim podacima, ima stotinjak gluhe djece u redovitom školskom programu bez podrške komunikacijskog posrednika, odnosno prevoditelja znakovnog jezika iako bi ga, prema Državnom pedagoškom standardu trebala imati. U Hrvatskoj se školuje oko 500 gluhe djece od kojih samo 150 po redovnom programu dok ostala gluha djeca pohađaju specijalizirane ustanove za obrazovanje. Najveći broj takve djece u redovitoj je nastavi u Osječko-baranjskoj županiji, Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, procjene su to HSGN-a prema dostupnim podacima.

'Komunikacijski posrednik zapravo je most između djece i okoline koja čuje, a u ovom slučaju to je iznimno bitno radi praćenja nastave i opće integracije i napredovanja u društvu. Iznimno smo zadovoljni odličnim odazivom na edukaciju u Zagrebu i nadamo se daljnjoj podršci lokalnih i državnih institucija da ovih 20 mladih ljudi što prije dobije priliku iskoristiti naučeno znanje', istaknuo je Milan Ristić, voditelj projekta iz HSGN-a povodom dodjele svjedodžbi.

Svjedodžbe su dodijeljene na događanju u sklopu kojeg je organiziran i okrugli stol 'Mladi i zapošljivost – osposobljavanje za komunikacijskog posrednika u nastavi za gluhe' s ravnateljima i stručnim suradnicima iz osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te roditeljima gluhe i nagluhe djece. Na okruglom stolu su, između ostalog, mogli čuti očekivanja sudionika edukacije, iskustva iz prakse u nastavi za gluhu i nagluhu djecu i sudjelovati u raspravi s pitanjima o planovima i svakodnevnim izazovima s kojima se susreću u radu s gluhom djecom ili zapošljavanju.

Sudionici su također iznijeli da u Hrvatskoj ima 30-ak tumača/prevoditelja znakovnog jezika i te su osobe uglavnom čujuća djeca gluhih roditelja te su ujedno i izvorni govornici znakovnog jezika. No unatoč tome što su izvorni govornici, nemaju dovoljne kvalifikacije za sudjelovanje u nastavi i posao pomoćnika u nastavi. Jednako tako kvalificirani pomoćnici u nastavi nisu dovoljno kompetentni jer ne poznaju sve komunikacijske kanale uključujući i znakovni jezik te ne mogu pomoći gluhom djetetu u nastavi.

Na događanju su predstavljene stručne knjige 'I ja želim znati – gluhi i nagluhi učenik u redovnoj školi' autorice dr. sc. Vesne Ivasović i 'Dvojezično obrazovanje gluhe djece, s iskustvima Švedske i Danske' autorice Shawn Neal Mahshie te rječnik sa 1.200 znakova hrvatskog znakovnog jezika u tiskanoj (priručnik sa slikama) i elektronskoj (DVD – znakovi u pokretu) verziji. Knjige i DVD bili su besplatne svim zainteresiranima sudionicima.