helikopterska nesreća

Završena akcija izvlačenja dijelova Kiowa palih u more; slijedi očevid

31.01.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Završena je akcija izvlačenja dijelova helikoptera iz mora. Svi su transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku gdje će se obaviti očevid

Aktivnost izvlačenja iz mora dijelova helikoptera Kiowa Warrior OH-58D završena je u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine, a snage koje su sudjelovale u aktivnosti vratile su se u matične postrojbe, priopćili su iz MORH-a.

Prema informacijama čelnika Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika Maria Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni dijelovi helikoptera uključujući između ostalog trup, transmisija s motorom, glavni i repni rotor i repna kupa.

  • +18
Olupina Kiowa helikoptera stigao u luku Gaženicu Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'Aktivnost izvlačenja je službeno završila u 17,18 sati. Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, gdje će Državni odvjetnik sa svojim timom zajedno sa Povjerenstvom MORH-a izvršiti očevid. Nakon toga Povjerenstvo će nastaviti s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti nesreće pada helikoptera', rekao je pukovnik Počinok.

U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja dijelova helikoptera iz mora sudjelovale su snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova.