POŽAR KOD LOS ALAMOSA

Zaustavljeni eksperimenti s nuklearnim bombama

30.06.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Nastavlja se dramatično gašenje požara Las Conchas koji prijeti američkom nacionalnom laboratoriju Los Alamos, gdje je stvorena prva atomska bomba na svijetu. Dužnosnici kažu da će proći i nekoliko dana prije nego što utvrde kakav utjecaj na laboratorij ima prekid rada, koji je na snazi od ponedjeljka

Istog dana evakuirano je i svih 12.000 stanovnika obližnjeg grada Los Alamos te okolnih područja u saveznoj državi Novi Meksiko. Iako je bilo najavljivano da će se laboratorij ponovno otvoriti u četvrtak, sada je izvjesno da do toga neće doći niti u petak.

Charles McMillan, direktor laboratorija, kaže da će stručnjaci ustanoviti razmjere štete čim se budu mogli vratiti u evakuirani kompleks koji se prostire na površini od 93 četvorna kilometra.

U trenutku zatvaranja laboratorija, u njemu se odvijalo oko 10.000 eksperimenata. 'Provodimo cijeli niz projekata, neki od njih traju kraće vrijeme, a neki godinama ili desetljećima', rekao je McMillan za AP.

Među odgođenim eksperimentima jest i rad na dva superračunala, Roadrunneru i Cielu. Na Cielu, jednom od najbržih računala u svijetu, rade sva tri američka nacionalna laboratorija – uz Los Alamos, to su Sandia i Lawrence Livermore.

Odgođen je i rad na projektima produljenja vijeka nuklearnih bombi B61 iz šezdesetih godina proteklog stoljeća, kao i studija o utjecaju klimatskih promjena na morske struje. Računala omogućuju znanstvenicima da razmotre različite scenarije, uključujući promjene smjera morskih struja i topljenje ledenjaka.

'Možemo mi i bolje'

Američki građani na forumima iskazuju veliku zabrinutostzbog širenja požara i potencijalne katastrofe ulaboratoriju Los Alamos. 'Čudno je da trošimo milijarde u Afganistanu, ane možemo uspostaviti kontrolu nad požarima kod kuće... Hajde, Ameriko,možemo mi bolje od ovoga', napisao je Ben Boothe iz Lamese, koji se sobitelji provezao područjem zahvaćenim požarima u Novom Meksiku.

Vatrogasci su u srijedu navečer izrazili uvjerenje da se vatra neće proširiti na laboratorij ni grad Los Alamos. Spalili su žbunje i stvorili 16 kilometara dugačko 'golo' područje između požara i rubova laboratorija.

'To sada izgleda dobro', rekao je Doug Tucker, vatrogasni brigadir okruga Los Alamos.

U blizini je podignut i kamp za oko tisuću vatrogasca koji se bore s vatrenom stihijom i po 16 sati na dan. Američka vlada financira opskrbu hranom i priručnim materijalima poput madraca, šatora, vreća za spavanje i tuševa.

U ponedjeljak, izgorjelo je pola hektara zemljišta unutar kompleksa laboratorija, zbog čega se pojavila opravdana zabrinutost mogućom kontaminacijom radioaktivnim materijalom.

Vlada je poslala zrakoplov opremljen uređajima za nadzor kvalitete zraka, a u analiziranim uzorcima dosad nisu pronađena odstupanja od uobičajenih vrijednosti.